L’Any Commemoratiu dedicat a Xesc Forteza finalitza amb la reposició de ‘Ca ses monges’, del 26 al 29 de desembre Duplica 0 – Comunicació i Premsa

Publicador de continguts










L’Any Commemoratiu dedicat a Xesc Forteza finalitza amb la reposició de «Ca ses monges», del 26 al 29 de desembre



20 / de desembre / 2024

El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha fet balanç de les activitats que ha organitzat l’Ajuntament de Palma al llarg de 2024 per a reivindicar la figura de l’autor, actor i director teatral, coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la seva mort   

Palma, 20 de desembre de 2024. El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha fet balanç aquest divendres de les principals activitats que han format part de la programació de l’Any Commemoratiu Xesc Forteza, organitzat per l’Ajuntament de Palma coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la mort d’una de les figures més destacades en la història de l’escena mallorquina.

A la convocatòria informativa, que s’ha desenvolupat a les dependències del Teatre Municipal Xesc Forteza, hi han assistit també el director general de Música i Arts Escèniques, Rafel Brunet; el director de l’obra teatral «Ca ses monges», Vicenç Torres, i l’autor Rafel Gallego, recent guanyador de la primera edició del Concurs Xesc Forteza de texts còmics. 

En relació amb «Ca ses monges», cal recordar que la història sobre la controvertida convivència entre un grup de religioses i uns lladres de guant blanc que decideixen robar en un convent tornarà a l’escenari del Xesc Forteza, del 26 al 29 de desembre, amb l’objectiu de repetir el gran èxit obtingut en les funcions que tingueren lloc del 22 de febrer al 3 de març.

Segons ha indicat el regidor, «Ca ses monges», un dels títols més populars de l’ample repertori de Xesc Forteza, “ha estat un dels reclams més importants de l’Any Commemoratiu, que ha acollit un gran ventall de propostes orientades a reivindicar la figura del dramaturg, actor i director mallorquí”.

La programació organitzada des de l’Àrea Municipal de Cultura es va obrir, a principis d’any, amb la presentació de l’exposició «Una vida, un llegat», que s’ha exhibit en el transcurs de tot el 2024, al hall del Teatre Municipal Xesc Forteza.

Igualment, val la pena remarcar la gala d’homenatge que el Consell de Mallorca va tributar a l’autor de «Majòrica» el passat 6 de juliol, al Teatre Principal de Palma, i la lectura dramatitzada de «Fermat i ben fermat», obra inèdita de Xesc Forteza, també el mes de juliol. 

D’altra banda, l’Ajuntament ha digitalitzat el conjunt de monòlegs que Forteza va enregistrar en format de vinil i casset.

Segons ha afirmat Javier Bonet, el punt culminant de l’homenatge de Palma al seu autor més conegut arribarà el pròxim 31 de desembre, Festa de l’Estendard, amb el lliurament d’una de les Medalles d’Or de la Ciutat a Xesc Forteza, amb la intenció, recollint les paraules del regidor, de “testimoniar l’estima, l’afecte i el reconeixement que Palma i el conjunt de l’illa senten per un home irrepetible, un escriptor genial i, possiblement, el comediant que millor va saber entendre, des de l’humor, el caràcter i la personalitat dels mallorquins”.

Al mateix temps, Bonet ha agraït el suport de la família Forteza a l’hora de dur a terme les diferents activitats, i ha traslladat un agraïment especial a la seva filla Catalina. 

Per la seva banda, el director de «Ca ses monges», Vicenç Torres, ha destacat la repercussió que el muntatge ha obtingut “no només a Palma, sinó també a la Part Forana, on, després de les funcions al Teatre Municipal, l’obra es continuarà representant, a diferents localitats, en el transcurs de l’any vinent. 

Pel seu costat, Rafel Gallego ha compartit “l’orgull” que li provoca el fet que una de les seves creacions “hagi quedat vinculada al nom d’una figura teatral de la talla de Xesc Forteza”. 

Cal recordar que en el transcurs de la gran final del I Concurs Xesc Forteza de texts còmics, que es va desenvolupar el passat diumenge al Teatre Municipal Mar i Terra, «La tercera habitació», de Rafel Gallego, es va imposar a les altres dues propostes finalistes: «Cucarells», de Toni Serra, i «Mala sang», d’Alfonso Morillas. 

Data darrera modificació:
23 de desembre de 2024

Deja un comentario