La startup catalana Heecap ha creat un dispositiu d’electroestimulació per evitar les atròfies musculars dels pacients intubats a les Unitats de Cures Intensives (UCI). El dispositiu compta amb un software que sincronitza la freqüència i la potència dels estímuls elèctrics amb la respiració de la persona hospitalitzada. L’objectiu és mantenir activa la musculatura respiratòria, a més de reduir els terminis de recuperació i rehabilitació dels pacients.
El projecte de la startup compta amb el suport del Govern, per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, a través d’un ajut de 100.000 euros provinents del programa Startup Capital, destinat a impulsar el creixement d’empreses emergents tecnològiques i deep tech les fases inicials del seu model de negoci.
La CEO i cofundadora de Heecap, Laura Lizama, explica que “el dispositiu té la missió de mantenir actius els grups musculars que s’encarreguen de tot el procés de respiració”. “El software analitza la freqüència respiratòria del pacient i adequa la cadència de les estimulacions a les necessitats de cadascun d’ells”, detalla. En aquest sentit, Heecap “permetrà accelerar els processos de recuperació de les persones ingressades”, diu Lizama, ja que “farà una funció complementària a la teràpia manual que ofereixen els fisioterapeutes dels hospitals”. El dispositiu de Heecap “és aplicable tant per a pacients que tot just acaben d’ingressar com per als qui porten més dies amb ventilació mecànica”, relata.
Recentment, l’empresa ha iniciat un assaig clínic en primera fase per testar el dispositiu en pacients reals. L’estudi tindrà una durada de 6 a 9 mesos, i es realitzarà amb 40 pacients de l’UCI de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. “Amb aquest assaig, l’objectiu és comprovar el rendiment que ofereix el dispositiu en situacions reals, ajustar les freqüències de les estimulacions i, també, comprovar quina és la durada més acurada del tractament”, detalla la CEO i cofundadora, Laura Lizama.
Una vegada finalitzat aquest primer assaig, l’empresa emergent té previst fer nous estudis fins a obtenir el vistiplau per a comercialitzar el dispositiu. A llarg termini, Heecap treballa per adaptar les funcions del software per a altres tipus de pacients, com ara les persones que pateixen malalties respiratòries.
Heecap és una startup catalana, fundada l’any 2021 com a spin-off de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i l’Hospital Vall d’Hebron. Establerta a Barcelona, compta amb 7 persones en plantilla. Recentment ha tancat un acord d’ampliació de capital privat i públic, per valor de 2,77 milions d’euros.
____
@empresacat | @treballcat | @tic