La pime catalana Electrolomas, especialitzada en la fabricació de circuits electrònics, ha captat 1,17 milions d’euros dels fons Next Generation per a diferents projectes de l’àmbit de la mobilitat i el vehicle elèctric, així com de la digitalització. Aquests ajuts permetran a l’empresa augmentar un 15% els llocs de treballs en els propers tres anys fins a la trentena i impulsar la seva activitat d’R+D.
Per identificar les oportunitats que ofereixen els fons europeus, Electrolomas ha comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- per mitjà de l’Oficina Next Generation. Aquesta unitat ofereix assessorament gratuït i acompanyament a les empreses catalanes en el procés de participació en les convocatòries.
Ho han fet públic aquest dijous el CEO d’Electrolomas, Xavier de Lomas, i el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró i Torres, que han mantingut una reunió de treball a les instal·lacions de la companyia, situades a Mataró. Els fons captats per l’empresa provenen de quatre convocatòries diferents dels ajuts Next Generation, amb especial rellevància del PERTE del Vehicle Elèctric.
El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró i Torres, ha explicat que “el cas d’Electrolomas és un exemple paradigmàtic de com l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ pot ajudar especialment les pimes a identificar les convocatòries europees que més s’adapten als seus objectius i maximitzar els ajuts que poden aconseguir”. “Es tracta, a més, d’una empresa que s’ha anat especialitzant en els darrers anys fins a esdevenir tot un referent en l’àmbit dels circuits electrònics, que s’apliquen en sectors cabdals com el de l’automoció o el mèdic”, ha subrtallat.
Per la seva banda, el CEO d’Electrolomas, Xavier de Lomas, ha assegurat: “Gràcies al suport d’ACCIÓ hem tingut l’oportunitat de col·laborar amb altres empreses, centres de recerca i universitats en projectes de R+D+i, així com de participar en workshops de millora dels processos industrials, fet que ens està permetent progressar en el nostre know-how i consolidar-nos com a referent en el desenvolupament de tecnologies electròniques innovadores”.
En concret, l’empresa s’ha centrat en diferents iniciatives en què col·labora amb altres empreses i centres de recerca, oferint la seva tecnologia i experiència en l’àmbit de l’electrònica. D’una banda, en el marc del projecte Aceficore, Electrolomas treballa en col·laboració amb un consorci d’empreses i centres tecnològics de la indústria de l’automoció amb l’objectiu de transformar els vehicles urbans elèctrics i connectats per incrementar-ne la sostenibilitat (a partir de materials reciclats i 100% reciclables). També es preveu dotar aquests automòbils de la tecnologia necessària perquè es puguin comunicar amb infraestructures i amb altres vehicles i de nous serveis digitals associats a la mobilitat (MaaS). El projecte té un pressupost total de 5,4 milions d’euros i està finançat pels fons Next Generation dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en el marc del Programa Tecnològic d’Automoció Sostenible (PTAS) gestionat pel CDTI. També estan col·laborant en el projecte light2move, un gran projecte amb un pressupost que supera els 27,7 milions d’euros finançat en el marc del PERTE VEC I, amb enfocament en la millora de la tecnologia del vehicle elèctric connectat i la mobilitat lleugera.
L’empresa també treballa en el projecte FAB-4-DIGITAL, una iniciativa que se centra en desenvolupar tecnologia per a la fabricació a gran escala de dispositius destinats a la digitalització d’objectes analògics. El pressupost total del projecte suma 382.016 d’euros provinents del Pla Estatal d’Investigació Científica, Tècnica i d’Innovació 2021-2023, així com del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Pel que fa al projecte iTransform de la plataforma europea SmartEEs2, emmarcat en l’Horizon20, Electrolomas està explorant les possibilitats de l’electrònica wearable impresa i flexible que permet aportar solucions innovadores per a sectors crítics com el mèdic, l’automoció, la logística, l’energia i el packaging. Actualment, s’està treballant en la creació de prototips electrònics flexibles.
Fundada l’any 1997, Electrolomas és una petita empresa dedicada a la fabricació de circuits electrònics, l’assemblatge d’equips electromecànics i cablejats especials. En els darrers anys s’han consolidat com un referent en el desenvolupament de tecnologies avançades per a sectors com el mèdic, el de la mobilitat sostenible i els dispositius wearables. Amb una facturació de més de 3 milions d’euros aquest 2024 (un increment del 75% respecte l’any anterior), compten amb unes instal·lacions de 2.500m2 a Mataró i treballen activament en una estratègia d’R+D+i que els ha portat a col·laborar amb centres tecnològics i universitats locals i internacionals.
____
@empresacat | @treballcat | @tic