L’Ajuntament aprova instar l’EMT a destinar 33 milions d’euros per a comprar 100 autobusos elèctrics 

Palma, 18 de desembre de 2024. La Junta de Govern d’aquest dimecres ha avalat la decisió de l’EMT de destinar 33 milions d’euros entre els anys 2025, 2026 i 2027 a adquirir un total de 100 autobusos elèctrics que permetran eliminar les emissions contaminants i ser un referent en la mobilitat sostenible. mitjançant subvencions i ajuts provinents de l’Ajuntament, la Comunitat Autònoma, el Govern central i Fons Europeus.

El tinent de batle de Mobilitat, Toni Deudero, ha explicat que «al mateix temps que es procedeix a l’adquisició d’aquesta flota de 100 autobusos, s’anirà desenvolupant el projecte del nou centre d’operacions ECO/EMT al polígon de Son Rossinyol».

Actualment, la cotxera de l’EMT-Palma situada al Coll d’en Rabassa compta amb una superfície aproximada de 30.000 m2 amb espais per a aparcar, netejar, carregar de combustible i mantenir una flota d’uns 150 autobusos.

Deudero ha recordat que “en aquests moments, hi ha uns 257 busos operatius, que utilitzen la cotxera actual i generen problemes operatius, de maniobrabilitat, de manteniment i de seguretat en haver d’utilitzar unes instal·lacions que han quedat massa petites i obsoletes per a la flota actual , cosa que obliga que alguns dels autobusos es trobin fora de la cotxera”.

La nova ECO/EMT podrà albergar i recarregar aquests nous 100 autobusos, ja que aquesta planta permetrà la recàrrega de 108 autobusos elèctrics mitjançant pantògrafs invertits de gran eficiència.

Aquest nou centre d’operacions estarà situat al polígon de Son Rossinyol, molt a prop del centre de la ciutat i de la via de Cintura Ma-20 que confronta amb tot Palma i les línies actuals de l’EMT-Palma (L12, L24, L11, L20, L29 i L33), així com amb fonts de subministrament elèctric (subestacions de gran potència MW del polígon) per al subministrament d’autobusos i de l’hospital de referència. El centre disposa d’una superfície aproximada de 28.008 m2 i compta amb mesures i una configuració física molt adequades per a un centre logístic de transport públic.

El regidor ha insistit que el nou centre situarà l’Empresa Municipal de Transports de Palma com a “referent en infraestructures electrificades, amb la sostenibilitat al centre de les seves operacions L’objectiu de l’EMT-Palma és aprofundir en la reducció de l’impacte mediambiental de la mobilitat i facilitar-ne la transició cap a una empresa verda i energèticament sostenible”.

Com es recordarà, el 29 de novembre de 2024 el Govern de les Illes Balears va acordar declarar com a obra d’interès autonòmic el centre d’operacions ECO/EMT, amb els avantatges que això suposa.

El projecte ECO-EMT serà pioner a les Balears, ja que tindrà electrificada aproximadament el 50% de la flota adquirint 100 unitats, substituint la resta d’unitats dièsel dels anys 2000-2010 així com les primeres unitats de vehicles GNC dels anys 2009 -2010.

Pel que fa a l’adquisició d’aquestes noves unitats, el primer pas en aquesta direcció es va fer el 15 de novembre passat quan a aquest projecte de l’ECO/EMT se li varen adjudicar 12 milions provinents de l’impost de turisme sostenible (ITS) per a l’adquisició de 8 busos elèctrics de 18 metres i 8 busos elèctrics de 12 metres.

Ara, la Junta de Govern insta el Consell d’Administració de l’EMT-Palma a complir el compromís de destinar 33 milions d’euros d’inversió a l’adquisició de 100 nous autobusos elèctrics.

 

 

Deja un comentario