S’han lliurat els III Premis Iemprèn 2024 als millors treballs de final de grau i màster relacionats amb l’emprenedoria i la innovació. Aquesta actuació s’emmarca en les activitats de la Càtedra Iemprèn a través de la qual l’Agència de Desenvolupament Regional de les Illes Balears aporta 25.000 euros a la Universitat de les Illes Balears per fomentar l’emprenedoria entre els estudiants
L’acte ha tingut lloc a la sala d’actes de Son Lledó, al campus de la UIB, amb la presència del rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Jaume Carot, i el director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés. Els guardons han estat convocats per la Universitat de les Illes Balears (UIB), amb la col·laboració de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) i l’Agència de Desenvolupament Regional de les Illes Balears (ADR), ens dependent de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia.
L’acte d’entrega ha tingut la presència de la vicerectora d’Innovació i Transformació Digital, Lorenza Carrasco; el director de la FUEIB, Luis Vegas; la directora gerent d’ADR, Silvia Delgado, i el cap del Servei d’Informació i talent empresarial d’ADR, Pere Jiménez, a més dels guanyadors i una part dels participants.
Els Premis Iemprèn són una de les activitats emmarcades en la Càtedra Iemprèn, a través de la qual ADR Balears ha aportat 25.000 euros a la UIB per dur a terme formacions, assessorament empresarial i altres accions per fomentar l’emprenedoria entre els universitaris. Durant aquests anys, s’han format al voltant de 2.500 persones i s’han dut a terme 120 tallers d’emprenedoria.
Per tal de poder participar en els Premis Iemprèn, els estudiants han presentat treballs de fi de grau o màster en els quals han dissenyat un producte o servei, creatiu, tecnològic o de qualsevol àmbit de coneixement: un pla de negoci o un pla de viabilitat empresarial, un projecte innovador de qualsevol àrea susceptible per crear una empresa… Aquesta edició també ha incorporat una menció especial per a projectes d’àmbit social. En total, s’hi han presentat 17 candidats dels graus de Bioquímica, Enginyeria Informàtica, Història, Psicologia, Turisme, i dels màsters en Enginyeria Agronòmica, Formació del Professorat, Gestió de Recursos Humans: Intervenció Psicològica i Pedagògica, Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada, i Sistemes Intel·ligents (MUSI).
Resum dels projectes guanyadors
1r premi. «Monitorización agricultura con IoT,», de Rafael Blanquer Robles
L’agricultura moderna afronta desafiaments relacionats amb la sostenibilitat, l’eficiència i l’adaptació al canvi climàtic. Aquest treball se centra en una solució basada en l’internet de les coses (IoT) per al monitoratge de vinyes, que optimitza el reg mitjançant tecnologies avançades. S’ha dissenyat, implementat i provat un prototip funcional que combina sensors IoT, comunicació sense fil i anàlisi de dades al núvol, que permet gestionar variables com la humitat del sòl, la temperatura i l’estrès hídric en temps real.
El sistema utilitza tecnologies que garanteixen l’adaptabilitat, escalabilitat i accessibilitat mitjançant solucions de codi obert (open source). També integra quadres de comandament (dashboards) personalitzats amb Grafana i una aplicació React per facilitar la visualització de dades per part dels agricultors i tècnics. Durant les proves, la solució va demostrar eficàcia en la reducció del consum d’aigua i en la detecció precoç d’estrès a les plantes, i és econòmica i viable per a petits i mitjans productors. Aquest projecte posa de manifest el potencial de l’IoT per transformar la viticultura cap a pràctiques més sostenibles i eficients.
2n premi. «Vesículas extracelulares derivadas de naranjas, puesta a punto de la metodología y evaluación funcional in vitro», de Lucía Ramis
Les vesícules extracel·lulars (EVs) són eines prometedores en diagnòstic i teràpia gràcies a la seva capacitat de transportar biomolècules i facilitar la comunicació intercel·lular. Les plantes emergeixen com una font alternativa i econòmica per produir vesícules extracel·lulars derivades de plantes (PDEVs), funcionalment similars a les d’origen animal. Aquest treball optimitza un mètode per aïllar PDEV a partir del fruit de la taronja (Citrus sinensis), i combina homogeneïtzació mecànica i cromatografia d’exclusió per mida (SEC). Es varen identificar el suc (Endo) i els residus de la producció (Rest) com a fonts eficients, i es va millorar el protocol amb l’ús d’una columna SEC automatitzada (ÄKTA goTM) i la filtració de flux tangencial (TFF).
3r premi. «Projecte d’una nau per a la producció de crema d’ametlla al municipi de Llucmajor (Illes Balears)», de Laura Coll Ferragut
Aquest projecte de fi de màster proposa la creació d’una indústria de producció de crema d’ametlla a Llucmajor per revitalitzar el sector agrícola de Mallorca. L’objectiu és establir un procés productiu eficient, rendible i sostenible, alineat amb la normativa i la demanda de productes saludables. La planta ocuparà 81,13 hectàrees i utilitzarà tecnologia avançada, com l’espectroscòpia NIRS, per garantir la qualitat del producte. Es preveu que es produiran 651.750 pots anuals. Els ingressos anuals estimats són d’1.955.250 euros, amb unes despeses d’1.464.991,82 euros, que generarien un benefici net de 490.258,18 euros. Aquesta iniciativa és econòmicament viable i contribueix a dinamitzar l’agricultura i l’economia local, alhora que fomenta hàbits alimentaris saludables.
Menció especial per a projectes d’àmbit social. «Creación de una página web sobre salud mental infantojuvenil a partir de las preocupaciones parentales», de Núria González Bennasar
Els objectius d’aquest estudi varen consistir a recollir els aspectes sobre salut mental i altres àmbits que generen més preocupació en famílies de menors d’entre 6 i 12 anys; per a la creació posterior d’una pàgina web amb informació basada en l’evidència sobre salut mental infantojuvenil. Hi varen participar 282 pares i mares. La pàgina web es va elaborar sobre la base de les respostes (https://www.growinapp.cat). Pel fet que les preocupacions més freqüents són les dificultats emocionals i el rendiment acadèmic, són temàtiques amb més pes a la web.
Data de publicació: Tue Dec 17 08:28:00 CET 2024