El projecte PALFUEL analitza la gestió energètica dels caçadors-recol·lectors paleolítics a Euràsia

Un nou projecte internacional amb participació de la Universitat de les Illes Balears explora la gestió dels combustibles i el seu impacte en la vida i la salut dels caçadors-recol·lectors de la prehistòria. 

La Universitat de les Illes Balears participa en un projecte internacional liderat per l’IPHES-CERCA que té com a objectiu aprofundir en el coneixement sobre la gestió energètica dels grups de caçadors-recol·lectors del paleolític al continent euroasiàtic.

El projecte «Uso de la energía y prácticas relacionadas con el combustible entre los cazadores-recolectores paleolíticos de Europa Occidental a Asia Central» (PALFUEL) està liderat per la Dra. Ethel Allué, professora de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora de l’IPHES-CERCA, i rep finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

El projecte es basa en una metodologia interdisciplinària que combina experiments arqueològics, anàlisis avançades de carbons (antracologia i dendroantracologia) i simulacions computacionals. Els resultats oferiran una comprensió més profunda sobre com aquests grups humans gestionaven recursos com la llenya i altres combustibles, i quins impactes socials i ambientals generava aquesta gestió.

Metodologia innovadora

PALEOFUEL té com a objectiu principal comprendre les pautes de comportament relacionades amb la gestió energètica dels grups humans paleolítics. Per aconseguir-ho, el projecte proposa tres línies d’investigació clau:

  • Analitzar els patrons de selecció de combustibles per determinar les estratègies de gestió de recursos naturals.
  • Estudiar les condicions de vida a través de les emissions de fum i partícules i els efectes en la salut humana en el passat.
  • ·Implementar tècniques avançades com la dendrotipologia per investigar la utilització de la llenya.

Per complir amb aquests objectius, el projecte integra diverses metodologies innovadores. En primer lloc, es duran a terme experiments arqueològics per reproduir fogars domèstics en contextos com coves, abrics i cabanes. Aquestes proves permetran mesurar variables clau com les emissions de fum i partícules gràcies als protocols dissenyats pel Dr. Andrés Robledo, investigador postdoctoral MSCA-COFUND R2TAIR a l’IPHES-CERCA. Les dades que s’obtinguin s’analitzaran amb simulacions basades en la dinàmica de fluids computacional, en col·laboració amb els professors Jordi Pallarès i Salvatore Cito, del grup ECOMMFIT del Departament d’Enginyeria Mecànica de la Universitat Rovira i Virgili.

Un dels aspectes més innovadors del projecte és l’ús de la dendrotipologia, una tècnica avançada que analitza els anells de creixement de la fusta per obtenir informació sobre la gestió i l’ús. Aquesta metodologia s’aplicarà al laboratori de dendroantracologia de la Universitat de les Illes Balears, sota la direcció del Dr. Llorenç Picornell-Gelabert.

Àmbit geogràfic i col·laboracions internacionals

El projecte PALFUEL abasta un territori geogràfic ampli, des de l’Europa Occidental fins a l’Àsia Central. Entre els jaciments arqueològics inclosos en l’estudi destaquen Lagar Velho (Portugal), Abric Romaní (Capellades), Lepenski (Sèrbia) i Aghitu-3 (Armènia). A més, PALFUEL té una xarxa àmplia de col·laboracions internacionals amb investigadors i investigadores de renom en institucions d’Europa i Àsia, un fet que reforça el seu enfocament global.

Impacte científic i social

Aquest projecte cerca no només generar coneixement sobre les pràctiques energètiques paleolítiques, sinó també oferir respostes sobre com els recursos naturals han modelat les dinàmiques socials i ambientals al llarg del temps. A més, la recerca aborda els efectes de les emissions de combustibles en la salut humana, un tema que connecta amb reptes actuals com la sostenibilitat energètica i la qualitat de l’aire.

Gràcies a la perspectiva interdisciplinària i el compromís amb la ciència oberta, PALFUEL publicarà els resultats en accés obert i desenvoluparà materials divulgatius per a escoles i el públic general, incloses accions educatives que promouen vocacions científiques, especialment entre les nines.

Equip investigador

El projecte està liderat per la Dra. Ethel Allué, professora de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora de l’IPHES-CERCA, i té un equip de recerca integrat per professionals de primer nivell com el Dr. Llorenç Picornell-Gelabert, de la Universitat de les Illes Balears; el Dr. Andrés Robledo, de l’IPHES-CERCA; la Dra. Bàrbara Mas, de la Universitat de Lleida; Alba Vidal, estudiant de Màster de la URV, i Tomás Fernández-Iriarte, estudiant de doctorat a l’IPHES-CERCA. 

Data de l’esdeveniment:
17/12/2024

Data de publicació: 17/12/2024

« Torna enrere

  –  Arxiu de notícies

Deja un comentario