L’UJI explora en unes jornades el futur de l’ensenyament de llengües amb tecnologia i intel·ligència artificial

La intersecció entre l’educació, la tecnologia educativa i l’ensenyament de llengües ha sigut l’eix de les I Jornades sobre Aplicabilitat Didàctica de les Tecnologies a l’Ensenyament de Llengües celebrada avui a la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I. Organitzada pel grup d’innovació educativa TECNEDI (Tecnologia Educativa Aplicada a la Didàctica de la Llengua), la jornada ha servit per a fomentar la col·laboració i l’intercanvi d’idees entre professionals de l’ensenyament per tal d’aconseguir, a través de la integració de tecnologies digitals, un aprenentatge més eficaç, interactiu i personalitzat en l’ensenyament de llengües.

La jornada s’ha iniciat amb la presentació de comunicacions i pòsters de l’estudiantat del Grau en Mestre/a d’Educació Infantil que ha participat activament amb un projecte de robòtica educativa.

A continuació, Joan-Tomàs Pujolà, professor de la Universitat de Barcelona i membre del grup de recerca realTIC, ha abordat en la ponència «Estratègies clau per a l’ús de la IA en l’ensenyament de llengües» les dues estratègies fonamentals per a l’ús de la intel·ligència artificial generativa (IAG). D’una banda, la formulació efectiva de sol·licitud, és a dir, la claredat i especificitat de les instruccions donades (prompts) que impacten significativament en la rellevància i la utilitat de les respostes generades per la IAG; i d’altra banda, la interpretació precisa de les respostes generades, saber realitzar una lectura crítica i contextual, considerant les limitacions i els biaixos que aquestes eines puguen generar. En aquest sentit, Pujolà ha destacat que «el coneixement i l’aplicació conscient d’aquestes estratègies són crucials per a aprofitar al màxim les capacitats de la IAG en l’aprenentatge de llengües en l’era de la IA».

La jornada continuarà aquesta vesprada amb el taller «Ús de les tecnologies digitals en l’ensenyament de llengües» a càrrec de Sara Buils del Departament de Pedagogia i Didàctica de les Ciències Socials, la Llengua i la Literatura de l’UJI, i una taula redona en què participarà estudiantat per a debatre sobre experiències educatives en ChatGPT en l’aprenentatge d’anglès.