L’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge de la Universitat Jaume I de Castelló ha reunit en les I Jornades sobre Noves Tecnologies i Educació a especialistes de diverses disciplines, com intel·ligència artificial, ètica tecnològica, disseny educatiu, psicologia o realitat virtual, per debatre sobre l’impacte i les oportunitats que les tecnologies emergents ofereixen a l’àmbit educatiu.
Durant l’apertura, el vicerector d’Investigació, Jesús Lancis, ha assenyalat la «investigació com a un punt clau perquè la universitat avance» i ha indicat que l’UJI compta amb una quarantena d’estructures de recerca. Lancis ha destacat la participació del personal universitari castellonenc en diferents projectes europeus del programa Horizon Europe i també en una de les aliances europees del mateix programa, com és EDUC.
La directora de l’INIT-UJI, Inmaculada Remolar, ha explicat que aquestes primeres jornades sobre tecnologies i educació «naixen de l’interès de compartir el treball realitzat dins dels projectes europeus e-DIPLOMA i OSCAR» perquè «sabem que la intel·ligència artificial està al nostre voltant i volem saber com pot ser aplicada a l’educació per millorar-la i fer més fàcil l’accés als materials».
Aquests dos projectes europeus, liderats per l’INIT-UJI, es centren en l’exploració de l’ús de tecnologies com la realitat estesa (XR) i la Intel·ligència Artificial en entorns educatius, amb un enfocament innovador i multidisciplinari. Les jornades compten amb especialistes internacionals de prestigi d’universitats i empreses d’Estònia, Xipre, Bulgària, Itàlia, Països Baixos, Hongria i Espanya per compartir les seues experiències.
En la primera ponència, l’investigador principal del projecte europeu Empower de la Universitat de València, Marcos Fernández, ha explicat com les tecnologies avançades poden facilitar les experiències d’aprenentatge inclusiu de xiquets i xiquetes amb trastorns del desenvolupament neurològic. Aquest projecte complementa el treball d’e-DIPLOMA, ja que aporta una perspectiva clau sobre la inclusió educativa.
László Szécsi de la Universitat de Budapest ha comentat la seua experiència en la creació i transformació de contingut educatiu amb les noves tecnologies com la realitat virtual, els jocs, la realitat augmentada, la videoconferència o la intel·ligència artificial. Szécsi ha detallat alguns dels avantatges i també algunes de les dificultats del canvi de model d’aprenentatge, però ha destacat que la vessant d’experimentació i pràctica afavoreixen l’aprenentatge front al model abstracte i teòric.
Programa de les jornades: https://www.init.uji.es/i-conference-on-new-technologies-and-education/?lang=en