El Nobel de Literatura Abdulrazak Gurnah, honoris causa de la UdL

La Universitat de Lleida (UdL) incorporarà al seu «claustre» de doctors i doctores honoris causa el novel·lista tanzà Abdulrazak Gurnah, Premi Nobel de Literatura 2021. Així ho ha aprovat avui el Consell de Govern en una sessió que també ha servit per donar llum verda a la proposta de pressupost de la institució per al 2025, que puja fins els 116.712.269,37 euros. Això suposa un augment de 6,8 milions (6,20%) respecte a l’any anterior. Els comptes necessitaran el vistiplau del Consell Social, que es reunirà el proper 19 de desembre.

El nomenament d’Abdulrazak Gurnah com a doctor honoris causa de la UdL l’ha proposat el Departament de Llengües i Literatures Estrangeres, qui en destaca la seua denúncia dels efectes del colonialisme i la seua sensibilitat a les desigualtats de gènere. Arribat a Anglaterra l’any 1968 com a refugiat, Gurnah ha estat professor de literatura anglesa i literatures postcolonials durant més de tres dècades a la Universitat de Kent (Regne Unit). Entre la seua obra literària destaquen títols com Paradise (1994), sobre un nen que ha estat venut a un comerciant per un deute del seu pare; By the Sea (2001), una història sobre l’exili, l’amor i la traïció; o Afterlives (2020), on l’autor considera els efectes generacionals del colonialisme i la guerra.

Abdulrazak Gurnah va ser elegit membre de la Royal Society of Literature l’any 2006 i 15 anys després va rebre el Premi Nobel de Literatura, convertint-se en el segon escriptor de l’Àfrica negra, darrere de Wole Soyinka, guardonat en aquesta categoria des que es va instaurar al 1901. Precisament, Gurnah serà el segon honoris causa de la UdL originari d’un país de l’Àfrica al sud del Sàhara, després de l’historiador i polític malgaix Manassé Esoavelomandroso.

Quant al pressupost de la UdL, «el 2025 consolida un període de canvis, en el que s’hauran d’aplicar els nous estatuts i consolidar el tercer any dels plans de xoc plurianuals de personal docent i investigador (PDI) i de personal tècnic de gestió, administració i serveis (PTGAS) promoguts pel Departament de Recerca i Universitats», destaca el gerent, Ramon Saladrigues. «Serà també l’exercici amb la incorporació més massiva de nou professorat dels darrers anys, ja que el programa Maria Goyri suposa l’entrada a la UdL de fins a 25 nous professors lectors que se sumen als 34 ja previstos per al 2025», ha subratllat.

Pel que fa a ingressos, els corresponents a matrícula «s’incrementen un discret 0,3%, i es confirma la dificultat d’augmentar aquesta xifra que l’any passat va pujar un notable 11,1%, atès que moltes titulacions han arribat al sostre de les places ofertades», segons el gerent. Pel que fa a les transferències corrents, destinades a finançar les despeses de funcionament de la Universitat, creixen en 5,9 milions (7,7%) i les de capital es mantenen en 10,3 milions, «un valor pràcticament idèntic al de l’any anterior», afirma el gerent.

Quant a les despeses, Ramon Saladrigues subratlla el creixement dels costos salarials de l’estructura de PDI i PTGAS, xifrat en 5,6 milions d’euros; la compra de béns i serveis, que augmenta 1,6 milions (9,5%); les inversions reals, que creixen un 4,9%; i les inversions en projectes de recerca, que pugen un 7,5%. El gerent ha remarcat que, atès el creixement de les despeses de personal i la dificultat d’augmentar el nombre de places de les titulacions, és imprescindible que la Generalitat concreti l’anunciat augment del finançament universitari fins arribar a l’1% del Producte Interior Brut (PIB).

La distribució per capítols dels ingressos i de les despeses és la següent: