El Consell ha aprovat una ampliació de termini i de dotació pressupostària per a 2024 de les ajudes directes per a pal·liar la pèrdua de béns de primera necessitat, així com una ampliació de col·lectius beneficiaris en les ajudes directes a empreses i persones treballadores autònomes que permet estendre estes compensacions a aquelles persones físiques que estan en una mutualitat de previsió social.
Així ho ha explicat la vicepresidenta primera i portaveu, Susana Camarero, en la compareixença posterior al ple extraordinari del Consell, el segon que es produïx esta setmana, en el qual han aprovat mesures urgents que busquen garantir que les ajudes arriben com més prompte millor i de manera senzilla a les persones beneficiàries.
La vicepresidenta primera i també consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda ha assenyalat en roda de premsa que “el que és important és que ningú que sol·licite ajudes es quede sense cobrar-les” i que estes arriben a les persones afectades amb tota la rapidesa i agilitat burocràtica. A més, ha avançat que, si és necessari, es produiran noves ampliacions en les aportacions econòmiques de la Generalitat per a atendre les necessitats de persones i col·lectius afectats per la riuada.
En concret, la modificació del Decret 163/2024, pel qual es regula la concessió directa d’ajudes urgents per a pal·liar la pèrdua de béns de primera necessitat, permet, en primer lloc, ampliar el termini màxim de presentació de les sol·licituds d’ajuda, tant per als municipis inicialment llistats en este Decret 163/2024, com per a aquells que van ser posteriorment ampliats a través de la Resolució de la Conselleria de Justícia de 19 de novembre de 2024.
D’esta manera, el termini màxim per a la presentació de sol·licituds s’amplia del 16 de desembre de 2024 al 2 de gener de 2025, i, en el cas dels municipis posteriorment ampliats, fins al 20 de gener de 2025. Estos últims són Carcaixent, Castelló, Chulilla, l’Énova, Manuel, Millares, la Pobla Llarga, Rafelguaraf, Senyera i Tous.
En segon lloc, s’ha produït una modificació pressupostària amb la finalitat de poder atendre el volum de sol·licituds d’ajuda i resoldre-les al més prompte possible. L’import global de les ajudes ascendix a 200 milions d’euros. L’anualitat d’enguany s’ha incrementat en 42 milions d’euros, de manera que passa de 60 a 102 milions, i els 98 milions restants queden consignats per a 2025. D’esta manera, més de la mitat de les ajudes s’abonaran durant este mes de desembre.
Finalment, s’habilita l’òrgan gestor de les ajudes per a exercir la comprovació i verificació de dades. A l’efecte d’agilitzar la tramitació de les ajudes i evitar el frau en el pagament, l’òrgan gestor podrà accedir a les dades d’identificació, cadastre, residència i qualsevol altra informació que permeta comprovar que la vivenda ha sigut greument afectada, així com la titularitat dels comptes bancaris. Així mateix, se’l dota de la possibilitat d’efectuar, en l’exercici de les seues competències, les verificacions necessàries per a comprovar l’exactitud de les dades aportades o declarades per les persones interessades.
Ampliació a mutualistes
A més, el Consell ha modificat també el Decret 172/2024, pel qual es van aprovar ajudes directes a empreses i persones treballadores autònomes amb personal contractat per un import global de 100 milions d’euros.
La modificació del decret introduïx, d’una banda, la possibilitat que reben les ajudes directes a empreses i persones treballadores autònomes aquelles persones físiques en una mutualitat de previsió social, la qual cosa amplia el nombre de col·lectius professionals afectats per la riuada que poden beneficiar-se de les subvencions de la Generalitat.
D’altra banda, inclou l’autorització de l’abonament mitjançant un acompte del 100 % de la subvenció concedida, la qual cosa permetrà agilitzar el pagament d’estes ajudes i abonar-les en el mínim marge de temps possible. En total, són 100 milions d’euros dividits en dos anualitats (50 en 2024 i 50 en 2025), la mitat per a empreses industrials i l’altra mitat per a les d’hostaleria, turisme, servicis i comerç.
Fins a este dimarts, la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme havia tramitat quasi 4.790 expedients corresponents a les ajudes de 2024, la qual cosa suposa uns 33,8 milions d’euros d’ajudes directes en tan sols una setmana.
Es tracta d’ajudes de 5.000 euros per empresa, i 1.000 euros addicionals per cada persona treballadora que tinguera contractada a data 28 d’octubre de 2024, amb uns imports màxims de 30.000 euros com a màxim per empresa industrial i de 15.000 euros per empresa comercial, turística i de servicis.
Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana
Així mateix, el Consell ha pres nota de la declaració d’emergència de l’expedient de contractació de la ferramenta Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana (OVAC) de Telefónica-Councilbox a conseqüència de la DANA, per un import de 159.170,31 euros.
La ferramenta OVAC permet establir videotelefonades i facilita la comunicació directa amb les persones afectades sense necessitat de desplaçament. Això és especialment crucial en un context en el qual les infraestructures de transport estan compromeses i moltes persones no poden desplaçar-se per a rebre ajuda o informació.
L’objectiu d’esta contractació és proporcionar a la Generalitat una solució tecnològica que permeta atendre la ciutadania afectada de manera ràpida i sense restriccions de mobilitat, proporcionar un suport personalitzat en temps real que facilite la gestió i la resolució de consultes relacionades amb les ajudes i els danys patits, així com garantir un accés eficient i continu a l’Administració per a les persones en situació de vulnerabilitat.
Concretament, consistix en el subministrament de 25 llicències de la plataforma de videoconferència i el subministrament de deu paquets de 5.000 firmes que permeten la firma electrònica amb plena validesa jurídica als ciutadans i ciutadanes que no compten amb certificat electrònic propi.