- La jove cuinera, de 22 anys, graduada a l’escola culinària CETT-UB, va ser seleccionada per representar Catalunya en guanyar el Concurs de Cuina Jove de Catalunya 2024, celebrat a l’Escola d’Hosteleria Sant Pol de Mar, i va rebre el Premi Catalan Food
- El seu plat, “Interpretació de les patates emmascarades de la iaia Marta” és una actualització d’un plat tradicional típic del Berguedà, que es manté fidel a l’essència del producte de proximitat de la Catalunya Central i a la cuina d’aprofitament
- La 8a edició de l’European Young Chef Award se celebra a Sicília (Itàlia) del 27 al 30 de novembre. Es tracta d’un concurs promogut per l’IGCAT (Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism) que convoca els guanyadors dels concursos regionals de tota Europa
- El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), a través de Prodeca, i el Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme, han impulsat coordinadament el concurs de la jove aspirant catalana
La jove xef de l’escola culinària CETT-UB, Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy, Marta Minoves, és l’encarregada de representar Catalunya a la 8a edició de l’European Young Chef Award, que té lloc a Sicília (Itàlia) del 27 al 30 de novembre.El seu plat “Interpretació de les patates emmascarades de la iaia Marta” va guanyar el Concurs de Cuina Jove de Catalunya 2024, on també va rebre el Premi Catalan Food, atorgat al plat amb més potencial per representar la Regió Gastronòmica de Catalunya al certamen europeu.
El seu plat és una reinterpretació de les patates emmascarades de la seva àvia Marta, que tantes vegades havia tastat quan era petita i que la família servia a la Fonda Tor. Ara, amb l’aprenentatge i pràctica d’alta cuina creativa, ha volgut aquest plat típic sent fidel a l’essència del producte de proximitat de la Catalunya Central, a la cuina d’aprofitament i establint un equilibri perfecte entre vegetals i proteïna animal.
Sobre l’European Young Chef Award
L’European Young Chef Award és un concurs promogut per l’IGCAT (Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism) que convoca els guanyadors dels concursos regionals de tota Europa amb l’objectiu de promoure innovacions en la cuina tradicional, posar en valor les cultures alimentàries sostenibles i crear futurs ambaixadors per a les regions i els productes alimentaris locals. La 8a edició del certamen se celebra a Sicília, del 27 al 30 de novembre.
Les persones participants d’aquest any són:
·Marta Minoves (Catalunya)
- Jasmin Kärkkäinen (Saimaa, Finlàndia)
- Óscar Roca (Menorca).
- Kaja Naveršnik (Eslovènia).
- Polina Nazarova (Egeu Meridional, Grècia).
- Giulia Casano (Gozo, Malta).
- Kincső Szász (Harghita, Romania).
- Rosaria Grasso (Sicília, Itàlia).
El jurat està format per:
·Jose Luis Marques (Portugal). Director de la Coimbra School of Hospitality and Tourism i expert a l’IGCAT.
- Frida Jensen (Dinamarca). Propietària de Façon by Frida i reconeguda xef de pastisseria.
- Boštjan Volk (Eslovènia). Guanyador de l’European Young Chef Award del 2023.
- Iulia Drăguț (Romania). Experta de l’IGCAT.
- Theodor Tørrissen (Noruega) Xef experimentat, defensor de les pràctiques alimentàries sostenibles i expert de l’IGCAT.
- Martina Caruso (Sicília, Itàlia). Xef principal del restaurant Signum, amb estrella Michelin, a Salina.
Sobre la xef Marta Minoves i el seu plat
Marta Minoves, de 22 anys, va créixer a Berga i és graduada en Ciències Culinàries i Gastronòmiques pel CETT-UB, amb especialització en Alta Cuina. Va compaginar els seus estudis amb treballs d’estiu que li van proporcionar una gran font d’aprenentatge pràctic. Ha treballat en diversos llocs com Berga (La Cabana), Vic (PaVic, sota la direcció de Lluc Cruselles, guanyador del World Chocolate Master), Formentera (L’Aigua, amb Nandu Jubany) i Eivissa (en un restaurant molt especial, Xuclar). Durant la universitat, també va tenir l’oportunitat d’anar a Noruega, on va col·laborar amb un hotel per ajudar a renovar-ne el menú com a assessora culinària. Per completar els seus estudis universitaris, va tenir l’honor de fer les seves pràctiques a Aponiente, un restaurant guardonat amb 3 estrelles Michelin i especialitzat en el món marí, sota la direcció del xef Ángel León.
La xef va guanyar el Premi Absolut del Concurs de Cuina Jove de Catalunya 2024, celebrat el passat 5 de març a l’Escola d’Hostaleria Sant Pol de Mar, on hi van participar nou joves xefs estudiants de diferents escoles d’hostaleria i gastronomia de Catalunya. El seu plat “Interpretació de les patates emmascarades de la iaia Marta” va rebre també el Premi Catalan Food, que li ha permès representar la Regió Gastronòmica de Catalunya a l’European Young Chef Award.
Les patates emmascarades són un plat tradicional de la cuina catalana de muntanya, típic del Berguedà. Aquest plat era cuinat antigament pels pagesos després de la matança del porc, per aprofitar la sang i els menuts, que es saltejaven amb suc de cansalada. Actualment es prepara amb botifarra negra.
S’utilitzen patates negres de primera qualitat, cultivades en zones d’altura i típiques del Berguedà, com les patates de Gósol o Peguera, una varietat tardana que es cull durant els darrers mesos de l’any i es caracteritza per la pell fosca i la textura farinosa. És tradició acompanyar el plat amb cansalada cruixent i col confitada.