La consellera Montserrat visita els campus de UIC Barcelona

La consellera de Recerca i Universitats, acompanyada del rector i del president del Patronat, ha començat la visita al Campus Barcelona, on ha mantingut una reunió de treball amb la Junta de Govern. A la tarda, ha continuat la visita a les instal·lacions del campus de salut, al Campus Sant Cugat, en el qual destaquen la simulació com a metodologia d’aprenentatge i les tres clíniques universitàries: Cuides UIC Barcelona, Support i la CUO

La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha visitat els Campus de UIC Barcelona, que acullen més de 9.000 alumnes, dels quals un 30 % són internacionals.

Durant la visita al Campus Barcelona, on ha estat rebuda pel rector, el Dr. Alfonso Méndiz, i el president del Patronat, el Sr. Miguel Ángel Cazcarra, la consellera ha signat al llibre d’honor i s’ha reunit amb els membres de la Junta de Govern. 

Després d’un dinar institucional, la visita s’ha traslladat al Campus Sant Cugat, on la consellera ha recorregut part de les instal·lacions, en diversos punts, acompanyada pels degans de les facultats que acull el campus biosanitari: la Dra. Esther Calbo, degana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, i el Dr. Lluís Giner, degà de la Facultat d’Odontologia. La consellera ha pogut conèixer de primera mà la recerca que es realitza a la Universitat, així com les innovadores instal·lacions que conformen els campus, dissenyades per dur-hi a terme una recerca, docència i transferència de coneixement amb impacte social. 

La visita ha començat a les instal·lacions de Fisioteràpia, a càrrec del director del Departament, el Dr. Daniel Romero, i ha continuat a la Clínica Universitària d’Odontologia, on el degà, el Dr. Lluís Giner, ha estat l’encarregat d’ensenyar la clínica, que disposa de més de 88 boxs dotats de les últimes tecnologies i que atén més de 75.000 visites anuals.

Després, la comitiva s’ha traslladat a Support – Clínica Universitària de Psicologia i Psiquiatria. La Dra. Maria Fernández Capo, directora del Departament de Psicologia, i la Sra. Olga Lozano, coordinadora docent i assistencial de la clínica, han explicat a la comitiva institucional que “es tracta d’un centre integrat per professionals que donen servei als seus pacients, alhora que serveixen d’exemple per als alumnes del grau en Psicologia. Gràcies a aquesta clínica, els alumnes realitzen formació pràctica des del primer curs”. 

Tot seguit, la coordinadora de l’àrea de simulació del departament d’Infermeria, la Dra. Cristina Alfonso ha mostrat a la consellera el Centre Integral de Simulació Avançada, un dels espais més destacats del Campus. Amb 1.000 m2  de superfícies, aquest espai reprodueix els entorns de tots els àmbits assistencials: atenció primària, hospitalària, sociosanitària i salut mental. Des d’aquest centre, UIC Barcelona promou la formació, la recerca i la innovació en relació amb la salut, a través de l’aprenentatge i la pràctica en simulació, per garantir la qualitat assistencial i la seguretat del pacient, en col·laboració amb les institucions i les empreses.

Posteriorment, la comitiva ha visitat els laboratoris de Ciències Biomèdiques i de Bioenginyeria. Allà, la consellera ha conegut les principals línies de recerca que s’hi desenvolupen a càrrec de la Dra. Rosalía Rodríguez, directora del departament de Ciències Biomèdiques, i del Dr. Román Pérez, director del Bioengineering Institute of Technology i vicerector de Recerca i Transferència del Coneixement. 

La visita al Campus Sant Cugat ha finalitzat a les instal·lacions de la clínica Cuides UIC Barcelona, que ofereix acompanyament integral, actiu i personalitzat a totes aquelles persones que pateixen malalties avançades, així com a les seves famílies. Tal com ha explicat la gerent de la clínica, Luz Ortega, es tracta de l’única clínica privada a Catalunya especialitzada en cures pal·liatives.

El rector de UIC Barcelona, Alfonso Méndiz, ha compartit amb la consellera el fet d’estar “orgullosos de contribuir al sistema universitari català amb una proposta formativa diferencial, i amb titulacions de l’àmbit de la salut molt ben posicionades en rànquings i amb segells internacionals que acrediten la nostra aposta per l’excel·lència”. El rector ha posat com a exemple l’acreditació que ha rebut el grau en Medicina de la World Federation for Medical Education (WFME), que va convertir UIC Barcelona en la primera universitat privada de tot Espanya que ha obtingut aquest segell de qualitat internacional, o l’acreditació Internacional de l’American Dental Association (ADA CERP) en el camp de l’Odontologia. 

Durant la trobada també s’ha mencionat el projecte europeu Educare 5.0, del qual UIC Barcelona forma part. “Amb el suport de les nou universitats europees, aquesta iniciativa busca no només millorar la formació dels professionals de la salut, sinó també impulsar la recerca i l’emprenedoria en el sector, per contribuir així a crear un impacte positiu en la comunitat”, ha comentat el rector.

Connexió universitat-empresa, internacionalitat i Impacte social

Amb més de 9.000 alumnes, UIC Barcelona es distingeix per la seva estreta relació amb el teixit empresarial, que facilita una transició efectiva dels estudiants al mercat laboral. Aquesta connexió es reflecteix en taxes d’inserció laboral altes (93,75 % segons AQU Catalunya) i més de 4.700 convenis de pràctiques. 

L’aposta per la recerca i la transferència de UIC Barcelona es tradueix en 15 càtedres d’empresa, 5 aules d’empresa, 6 instituts de recerca i 3 clíniques universitàries. A més, fruit del talent investigador, actualment hi ha en curs prop de 147 projectes competitius, 24 grups de recerca reconeguts i 12 famílies de patents. 

La presència d’investigadors de UIC Barcelona en els principals rànquings mundials, com el World’s Top 2% Scientist de la Universitat de Stanford, confirmen també el prestigi de la Universitat en el camp científic.