L’Àgora de la Universitat Jaume I va ser l’escenari de l’espectacle musical i teatral La Panderola: de Catarroja a Castelló, un projecte conjunt de l’IES Crémor de Castelló i l’IES Berenguer Dalmau de Catarroja. La representació va simbolitzar el tancament d’un procés d’agermanament educatiu que, al llarg del curs, s’ha consolidat com una experiència de solidaritat, cultura i col·laboració entre comunitats escolars.
L’activitat s’emmarca en el projecte PROMUS, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i impulsat pel grup d’investigació EDARSO de la Universitat Jaume I. El seu objectiu és fomentar iniciatives que vinculen la música, l’educació i la societat, promovent la creativitat, la inclusió i la participació activa dins i fora de l’aula.
L’origen d’aquest agermanament se situa després dels greus danys patits per l’IES Berenguer Dalmau a causa de la DANA d’octubre de 2024. En resposta, l’IES Crémor va iniciar una sèrie d’accions solidàries per a recaptar fons i mostrar el seu suport al centre de Catarroja. El que va començar com un gest puntual de solidaritat es va transformar prompte en un projecte educatiu compartit, basat en l’empatia, la responsabilitat social i l’aprenentatge col·laboratiu.
Durant l’acte, representants de l’IES Crémor van subratllar que «ha sigut molt més que una col·laboració; ha sigut un procés de creixement conjunt, de posada en pràctica de valors reals i d’aprenentatge compartit».
Amb la participació activa de l’alumnat, el projecte ha evolucionat cap a una experiència d’aprenentatge-servei, en la qual l’educació transcendeix els murs de l’aula per a connectar amb la realitat social. Com a mostra de continuïtat i compromís, l’IES Crémor va fer lliurament simbòlic de material didàctic al centre agermanat.
L’espectacle La Panderola va combinar música tradicional valenciana, memòria històrica i dramatització escènica, recreant un recorregut sonor i visual per la Catarroja i el Castelló del segle XX. El repertori va incloure cançons populars i peces representatives de la cultura oral valenciana. Van participar alumnat i professorat de música, arts escèniques, cor, grup de rock i companyia teatral de l’IES Berenguer Dalmau, al costat de l’alumnat de l’IES Crémor.
Inspirat en l’històric tramvia que durant dècades va connectar la costa nord valenciana, La Panderola va reviure cançons tradicionals interpretades en directe, acompanyades d’una cuidada posada en escena. L’espectacle va destacar tant per la seua qualitat artística com per l’entusiasme i la implicació de l’alumnat, veritable protagonista de la jornada.
El repertori va incloure peces emblemàtiques com El Sereno, Mareta, La Tarara, Els Titotets, Padrí Ronyós i diversos popurris temàtics centrats en cançons infantils, oficis ambulants i música valenciana, amb un homenatge final al grup Bajoqueta Rock. També es va dedicar un espai especial a les cançons de Catarroja —com Les Anguiles de l’Albufera, La Gamba dels Barraques o El Tramvia de Catarroja— i, com no podia ser d’una altra manera, a La Panderola, cançó d’origen castellonenc que va donar títol a l’espectacle.
La representació va suposar la culminació d’un Projecte d’Innovació i Investigació Educativa (PIIE) biennal que desenvolupa l’IES Berenguer Dalmau des del curs 2023/24 sota el nom Catarroja des de les Entranyes. En ell, l’alumnat de 1r d’ESO va fer un treball de camp arreplegant, a través d’entrevistes als seus avis i àvies, les cançons que els seus besavis escoltaven i cantaven. També van recuperar música de la compositora catarrogina Ethelvina Ofelia Raga Selma i van organitzar, entre altres activitats, una exposició sobre la Catarroja modernista.
Un dels docents de l’IES Berenguer Dalmau implicat en la coordinació del projecte va destacar: «Haver arribat fins ací, després de tot el viscut, ha sigut possible gràcies a la força de la comunitat educativa, al meravellós estudiantat i a la complicitat sincera amb l’IES Crémor, que ha anat més enllà del simbòlic».
Aquest agermanament educatiu posa en relleu la capacitat transformadora dels centres escolars, que poden convertir-se en motors de canvi social i resposta col·lectiva davant l’adversitat. Una experiència que ha reforçat els llaços entre alumnat i professorat, i que recorda que educar també és construir comunitat.