La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha assegurat que comença a recuperar-se la prestació dels servicis públics de la Generalitat en les zones afectades, després de complir-se este dimecres tres setmanes i un dia de la tragèdia que va patir la província de València.
Així ho ha traslladat la portaveu del Consell als mitjans de comunicació en la roda de premsa en la qual ha informat sobre les actuacions que està duent a terme la Generalitat per a la recuperació dels municipis afectats per la DANA.
Sobre els indicatius de l’activitat en la prestació de servicis de la Generalitat ha destacat la recuperació en l’àmbit sanitari, educatiu i de transport.
Així, ha avançat que el 70 % dels 57 centres sanitaris afectats inicialment han recuperat activitat amb cita prèvia, el tramvia i els autobusos llançadora faciliten el transport d’un milió de persones i els escolars de 80 centres educatius han représ la seua activitat lectiva.
Encara que és un avanç considerable i un símptoma de tornar a l’organització de treball, Camarero ha matisat que els departaments de salut de la Ribera, Requena, Manises i Hospital General “van recuperant l’activitat normal però seguixen sense estar operatius al 100 % per danys estructurals que s’aniran esmenant progressivament”.
A més, la Direcció General de Salut Pública ha gestionat la retirada i destrucció de 2.914 tones de productes alimentosos no aptes per al consum procedents d’indústries i establiments alimentaris en 182 establiments afectats per la DANA.
Respecte a l’àmbit educatiu, este dimecres han reobert 5 centres educatius d’Algemesí i Picanya, i s’ha reubicat l’alumnat del CEIP Blasco Ibáñez de Beniparrell en dos col·legis de Silla.
Amb això, des de l’11 de novembre, ha représ l’activitat l’alumnat d’uns 80 centres educatius de la zona afectada i, hui dia, 31.454 alumnes ja han recuperat la seua activitat.
En matèria de mobilitat i infraestructures, la vicepresidenta ha avançat que el servici de reforç d’autobusos per a facilitar la mobilitat la comunicació amb València “està funcionant amb satisfacció” i ha destacat que un total de 20 servicis llançadora i autobusos substitutius de Metrovalencia, “han beneficiat més de 650.000 valencians, més de la mitat d’ells de la zona més afectada de l’Horta Sud”.
De manera paral·lela es treballa en les proves per a recuperar la major part del servici de metro de Metrovalencia, previst per a dins de dos setmanes i en la posada en marxa de les primeres obres d’emergència destinades a la restauració de les vies locals greument danyades per les inundacions, que seran assumides per l’executiu autonòmic després de l’acord aconseguit amb el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible.
Per a això, la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ja ha iniciat contactes amb els municipis per a coordinar este centenar d’obres de rehabilitació i la consellera ha confirmat que els equips de la Conselleria han visitat diverses poblacions com Catarroja, Massanassa, Picassent i Godelleta “amb l’objectiu de fer una primera inspecció i poder començar els treballs al més prompte possible”.
Inspeccions en vivendes
La portaveu ha traslladat l’actualització de les dades relatives als treballs de la unitat d’avaluació de danys en catàstrofes, coordinada per l’Institut Valencià de Vivenda que compta amb 4.803 expedients oberts en 30 municipis. D’estos, hi ha 1.059 expedients finalitzats, i s’ha procedit al desallotjament de 491 vivendes per problemes estructurals i 1.655 declarades com a no habitables, això és, que no tenen problemes estructurals però els danys les fan inhabitables. A més, s’ha establit la necessitat de demolició de 117 vivendes.
Dins del contracte per a la reparació de les vivendes públiques afectades, en l’edifici de la Torre els treballs que s’han d’executar ascendixen a 894.000 euros i preveuen extracció d’aigua, desenrunament i rehabilitació d’instal·lacions i zones comunes.
Reallotjaments
Pel que fa als reallotjaments, la vicepresidenta ha comunicat que 98 persones romanen en el Centre d’Atenció Temporal d’Emergència (CATE) de Burjassot i altres 18 persones estan allotjades en alberg temporal i urgent en l’Hospital La Fe, que disposa de 50 places.
A més, Camarero ha avançat que este dimecres s’ha adjudicat una vivenda a una família de Picassent, per 6 mesos sense cost amb possibilitat de passar a règim de lloguer social.
Esta adjudicació s’ha produït després de les avaluacions dels servicis socials municipals que establixen les prioritats d’adjudicació i que Camarero ha resumit destacant que atenen criteris com ser resident de zona afectada, que la vivenda sinistrada constituïra la residència habitual amb anterioritat al sinistre, que s’haja produït una pèrdua d’esta vivenda i la família no tinga una altra vivenda i els seus ingressos no superen 4,5 vegades l’IPREM, referit a 12 pagues.
Pla de xoc sobre residus
Sobre les actuacions per a reduir residus, la portaveu del Govern Valencià ha indicat que ha començat la segona fase del pla de xoc per a reduir en l’Albufera els efectes provocats per les inundacions. “Es treballa en l’eliminació de restes flotants de la xarxa de séquies en col·laboració amb les comunitats de regants Regs de Favara i Séquia de l’Or”, ha explicat.
També ha apuntat que s’han retirat prop de 250 metres cúbics de residus i s’estan realitzant controls i analítiques de la qualitat de l’aigua del llac i del seu entorn i que continua l’operatiu especial de retirada de residus, que arriba a les 100.000 tones d’estris i voluminosos, amb una retirada diària d’aproximadament 15.000 tones diàries.
D’altra banda, ha anunciat que s’ha recuperat el col·lector que permet portar les aigües residuals de Vilamarxant i Riba-roja a l’estació depuradora de Camp de Túria II de l’EPSAR. “Una mostra més de la rapidesa en les quals actuem per a recuperar la normalitat també en el tractament d’aigües”, ha afegit.
A més, la Conselleria de Medi Ambient regularà l’habilitació de dos punts finals de tractament de llots extrets en els municipis en el marc del pla activat amb la Diputació de València, un a Manises i l’altre a Picassent.
Al respecte, Susana Camarero ha recordat que este pla s’ha activat per a retirar els llots que s’acumulen en garatges, buits d’ascensor i soterranis privats, i que se suma al d’extracció d’estos residus per a desobstruir la xarxa i que el sanejament recupere la seua total funcionalitat, en el qual actualment treballen 145 camions.
Així mateix, el pla de fumigació per a evitar la proliferació de mosquits continua a Aldaia, Alaquàs, Paiporta, Sedaví, Picanya, Alfafar, Massanassa, Albal, València Forn d’Alcedo, València la Torre, València Castellar Oliveral, Benetússer, Beniparrell i Catarroja i “en les pròximes hores començaran els treballs de fumigació a Loriguilla i demà a Godelleta”, ha concretat.
Ajudes directes a les famílies
Respecte a les ajudes del primer decret de 200 milions d’euros per a pal·liar la pèrdua de béns de primera necessitat de les vivendes, que implica una prestació de 6.000 euros per vivenda, “ja s’estan tramitant 24.111 sol·licituds, de les quals ja se n’han resolt i pagat 1.415 fins hui”, ha assegurat la portaveu del Consell.
“Això suposa -ha continuat- que ja han sigut pagats 8.490.000 euros en ajudes per a béns de primera necessitat. A més, s’ha demanat més informació per a esmenar 2.371 sol·licituds, que estan pendents de documentació per a ordenar el pagament”.
Respecte a les ajudes al lloguer, que preveu una partida de 50 milions d’euros per a persones afectades que necessiten trobar una vivenda durant un temps determinat, Camarero ha conformat que “arriben, des del 15 de novembre, a les 289 sol·licituds”.
Ampliació de municipis afectats
La vicepresidenta ha traslladat també que s’han ampliat els municipis que poden rebre ajudes per part de la Generalitat, després de l’anàlisi de les afectacions produïdes, amb impactes en vivendes, explotacions agràries i infraestructures.
En el cas d’ajudes urgents per a pal·liar la pèrdua de béns de primera necessitat de les persones físiques s’afigen els habitants dels municipis de Carcaixent, Castelló, Chulilla, l’Énova, Manuel, Millares, la Pobla Llarga, Rafelguaraf, Senyera i Tous.
Quant a les ajudes als municipis afectats per la riuada i amb la finalitat de donar suport a la contractació de servicis de recuperació dels seus municipis s’inclou Alberic, Barxeta, Benaguasil, Benimodo, Carcaixent, Castelló, Castielfabib, Chulilla, l’Énova, Manuel, Millares, la Pobla Llarga, Rafelguaraf, Senyera i Tous.
Ocupació
En matèria d’ocupació, la consellera ha indicat que s’ha activat este dimecres la segona oficina mòbil de Labora a Algemesí, que se suma a l’operativa a Catarroja, i ha assegurat que la setmana que ve se n’instal·laran altres dos a Xirivella i Paiporta.
L’atenció en estos autobusos és en horari de 10 hores a 17 hores, de manera ininterrompuda, i presten assessorament i ajuda en les seues gestions a persones i empreses afectades.
Quant als ERTOs, ha comunicat que ascendixen a 1.870 i que s’han resolt favorablement 1.691 expedients, que afecten 17.595 persones treballadores.