El Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida, dedicat majoritàment a l’estudi i atribució d’obres d’art des, compleix 25 anys. Ho fa coincidint amb l’atribució, després de sis mesos d’estudi, d’un Greco procedent de l’antiga col·lecció de l’historiador de l’art, Josep Gudiol i Ricart, fundador de l’Institut Amatller d’Art Hispànic.
Es tracta d’un oli sobre llenç de 101,5 x 85,5 cm que representa a Sant Francesc pregant a la cova davant un crucifix. L’obra correspon a una de les sèries que va realitzar Doménikos Theotokópoulos (el Greco) sobre el sant. «Com passa en moltes de les seues sèries, aquest treball seriat ens ha deixat una producció d’obres aparentment semblen iguals però no ho són. Algunes d’aquest obres van ser realitzades cent per cent pel mestre, d’altres solament en tenen el seu dibuix i van ser pintades pels seus alumnes, i d’altres, com l’estudiada pel CAEM, han estat realitzades pel mestre amb una breu intervenció del taller en als detalls menys importants de la composició, la zona del cel i el crucifix. Aquestes zones, tot i que tècnicament també són de gran qualitat, mostren una factura i acabats diferents dels del mestre i que corresponen a una fase tardana del pintor», expliquen des del CAEM.
El CAEM va ser fundat pel catedràtic d’història de l’Art de la UdL, Ximo Company, actual director emèrit. Aquest servei cientificotècnic de la UdL es caracteritza per l’estudi d’obres d’art a partir del sistema Multi-Banda (un joc de fotografies de l’obra que abasta diversos rangs de l’espectre visible i no visible, com ara les freqüències infraroges, ultraviolada, i els raigs X), Des de seua posada en marxa ha analitzat més de 500 peces, i ha dut a terme algunes atribucions de grans autors com Sorolla, Goya, Velázquez, el Greco, Sassoferrato, Jean Ranc o Paulus Potter.