Els Mossos d’Esquadra detenen un home per estafar una cinquantena de persones en falsos lloguers de pisos

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació d’Horta-Guinardó (Barcelona) van detenir el 7 de maig un home de 30 anys com a presumpte autor d’un delicte d’estafa pel mètode conegut com el fals lloguer, a través del qual presumptament estafaven persones vulnerables amb problemes d’habitatge.

La investigació va començar arran de la denúncia d’una víctima a la qual va estafar més de 12.000 euros. Arran d’aquesta denúncia, els investigadors van seguir la pista del presumpte autor analitzant el recorregut dels diners defraudats.

Un cop identificat, el dia 7 de maig, la Unitat d’Investigació va establir un operatiu per detenir-lo. Es va practicar una entrada i perquisició a un domicili de l’Eixample on van intervenir diferents indicis d’interès per a la investigació.

Els investigadors han identificat almenys tres víctimes però treballen en la localització d’una cinquantena més de persones afectades.

Les altres dues víctimes van realitzar transferències fraudulentes per valor de 2.000 euros. El detingut utilitzava informació de la identitat d’algunes víctimes per dur a terme les estafes.

El detingut acumula 8 antecedents policials per furts i estafes, on presumptament va estafar prop de 17.000 euros.

Va passar a disposició judicial l’11 de maig.

El modus operandi del fals lloguer

L’autor publicava anuncis a pàgines web especialitzades en la recerca d’habitatge de lloguer amb immobles que no existien, o sobre els quals no tenia cap dret de disposició. Es feia passar per una persona estrangera, o que es trobava fora del país per motius laborals o personals, per tal de no mostrar-los el pis en persona.

Utilitzava la urgència amb l’excusa de l’elevada demanda i l’escassa oferta de pisos, per tal de formalitzar la reserva de l’habitatge. Per altra banda, s’aprofitava de la necessitat immediata de les víctimes de trobar domicili per aconseguir pagaments anticipats de fiança, mensualitat, assegurança, o despeses de gestoria, sense haver vist el pis de manera presencial.

Per evitar ser rastrejat, l’autor no facilitava mai comptes bancaris al seu nom, sinó que utilitzava terceres persones amb pocs recursos econòmics, que cedien temporalment el seu compte bancari a canvi d’una compensació econòmica.

L’investigat freqüentava establiments de la zona del Raval i del Born de Barcelona, on es guanyava la confiança de persones amb situacions vulnerables. Es presentava com una persona amb diners, les convidava a beure o menjar, i posteriorment els demanava utilitzar el seu compte bancari per rebre una transferència oferint una quantitat de diners a canvi per la gestió. Un cop els diners es trobaven al compte del tercer, el detingut els demanava que retiressin els diners en efectiu, evitant així deixar rastre directe de les transferències rebudes.

Oficina de Comunicació

Barcelona, 18 de maig de 2025

Deja un comentario