Sis equips de joves emprenedors premiats a l’iFest per aportar solucions disruptives a reptes sobre la salut digital, la mobilitat, la revalorització dels residus o l’obesitat

Sis equips de joves emprenedors premiats en la 7a edició de l’iFest {«name»:»2025/05/14/08/30/f2abf979-6b5d-486e-a7c4-290a3cfd4e0b.jpg»,»author»:»EMT»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:3769845}

El Govern ha premiat sis equips de joves emprenedors en la setena edició de l’iFest, el programa de foment i acompanyament en emprenedoria i innovació adreçat a joves que vulguin aportar solucions disruptives a diversos reptes alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. En aquesta edició els participants han abordat problemes tan rellevants com l’ús excessiu dels dispositius mòbils, la revalorització dels residus, el respecte per la natura, l’obesitat o la mobilitat, entre d’altres.

Després de superar dues rondes prèvies, ahir a la tarda la Sala Paral·lel 62 de Barcelona acollia la final de l’iFest on els 18 equips finalistes (del total de 146 que s’hi van presentar) posaven a prova els seus projectes davant un jurat format per professionals referents de l’ecosistema emprenedor del país. Tots ells han rebut fins a 6 mesos de formació intensiva (Bootcamp) per preparar-se, etapa de l’iFest que ha assolit un nou rècord de participació amb més de 865 alumnes i docents involucrats i fins a 32 tallers realitzats a diferents centres educatius d’arreu de Catalunya. A més, l’impacte territorial de l’iFest s’ha tornat a incrementar respecte d’edicions anteriors, amb 113 centres participants de fins a 23 comarques diferents.

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, l’Hospital Vall d’Hebron, el 3Cat, 42 Barcelona de la Fundación Telefónica, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Veritas, Rodalies de Catalunya-Renfe i Barcelona Music Lab són les empreses i organitzacions col·laboradores d’aquesta edició, que han tornat a impulsar conjuntament fins a cinc departaments del Govern de la Generalitat de Catalunya: Empresa i Treball; Educació i Formació Professional; Recerca i Universitats; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i Cultura.

El secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball, Jaume Baró, agraïa durant la inauguració de la final la feina i compromís de tots els agents implicats en l’iFest: centres educatius, empreses i entitats col·laboradores, i adreçava unes paraules als grans protagonistes de la tarda, els joves: “Ha arribat el vostre moment de liderar iniciatives, d’aportar, d’innovar, de crear i de pensar en gran. De pensar en noves maneres d’entendre la societat i el món i en noves maneres de donar resposta. Teniu talent per fer-ho, i us demanem que ho feu!”. En la mateixa línia es pronunciava el secretari de Formació Professional del Departament d’Educació i Formació Professional, Francesc Roca, durant la cloenda, afirmant que “és el vostre moment per compartir coneixement i enriquir el vostre talent. Això ens ajudarà a garantir un futur més verd, equilibrat i resilient per a Catalunya”.

Els equips guanyadors per cada categoria en aquest iFest 2025 són:

Categoria júnior:

  1. Projecte DesconnectaApp (aplicació que té com a objectiu ajudar als joves amb alta dependència digital a desconnectar de manera saludable dels seus dispositius mòbils, promovent el benestar físic i mental). Amb Alain, Noumaidia i Zhe del Centre d’Estudis Roca (repte plantejat per 42 Barcelona de la Fundación Telefónica).
  2. Projecte ReCircula (plataforma d’intercanvi que dona una segona vida als residus generats al món televisiu o de l’espectacle -com decorats, roba o estructures-, amb funcions com un generador d’escenografies basat en IA). Amb Sofia Elena, Mar i Vinyet de l’Escola Claret (repte plantejat pel 3Cat).
  3. Projecte Tematitzant Renfe (planteja un redisseny de l’interior dels vagons dels trens per aconseguir un desplaçament més personalitzat i sostenible). Amb Mario, Oriol i Eniel del Centre d’Estudis Roca (repte plantejat per Rodalies de Catalunya-Renfe).

Categoria sènior:

  1. Projecte BitSpace (aplicació dissenyada per combatre l’ansietat digital a través d’una experiència lúdica i interactiva. Els usuaris adopten un Bit, una mascota virtual que representa la seva salut digital). Amb Gerard, Lluna i Jan de la Universitat Autònoma de Barcelona (repte plantejat per 42 Barcelona de la Fundación Telefónica).
  2. Projecte Menjaments (joc de cartes centrat en l’educació alimentària amb el qual els nens poden aprendre com fer un plat equilibrat i com aquest tipus d’alimentació ajuda al seu creixement i salut). Amb Ainhoa i Elia de l’INS La Pineda (repte plantejat per l’Hospital Vall d’Hebron).
  3. Projecte TECOUS (plataforma Legal Tech que posa fi a la mentida més repetida d’Internet: «He llegit i accepto els Termes i Condicions». Mitjançant una interfície intuïtiva basada en icones universalment reconeixibles, permet als usuaris accedir fàcilment a la informació que realment els importa, transformant la indiferència en confiança.). Amb Francesc, Bernat i Adrià (repte lliure).

Menció al centre més participatiu:

Escola Tècnica de Girona

Menció al millor shaker:

Marc Massana, coordinador de Batxillerat al Centre d’Estudis Roca

Com a premi, els sis equips guanyadors tindran l’oportunitat de participar en un programa de mentoria i acceleració de dos dies a Barcelona per als guanyadors de la categoria júnior i cinc dies a Portugal per als de la categoria sènior.

Més informació: https://ifest.cat/

Deja un comentario