Un projecte per crear una indústria elaboradora de margarines amb menys àcids grassos saturats, obra del titulat del Màster Interuniversitari en Enginyeria Agronòmica coordinat per la UdL Marc Galofré Cases, ha estat el guanyador del 7è Premi d’Excel·lència al millor Treball Final de Màster (TFM) que atorga el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC), amb el patrocini de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). El guardó, dotat amb 2.500 euros, es lliurarà el proper 13 de desembre a Barcelona, en el marc de la Junta General del COEAC.
El TFM, amb la tutoria de la catedràtica de la UdL Maria Paz Romero, planteja una fàbrica de margarines d’untar a Cervera, amb una producció inicial de 200.000 quilos a l’any, que es podrien duplicar en quatre anys. La idea és fer tres tipus diferents sense greixos saturats: margarina normal, margarina enriquida amb omega 3 i margarina baixa en colesterol amb esterols vegetals. «Substituint la base lipídica per oleogel, sense necessitat de sotmetre l’oli a una hidrogenació, el producte estarà lliure d’àcids grassos saturats formats durant el processat», destaca Galofré.
El projecte inclou des de l’estudi de la tecnologia del procés productiu fins a la planificació d’obra, les avaluacions economicofinancera i d’impacte ambiental, un estudi de mercat i l’anàlisi de perills i punts de control crític, per aconseguir un nivell més elevat de seguretat alimentària. La inversió inicial superaria de poc el milió i mig d’euros.
Es dóna la circumstància que Marc Galofré ja va rebre al 2022 un dels premis del Consell Social de la UdL als millors treballs finals de grau per a alumnat que continuava cursant un màster a la Universitat de Lleida.