Les empreses d’Espaitec inverteixen més de 5,4 milions d’euros en R+D+i durant 2024 Les 46 companyies vinculades al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló augmenten la seua facturació en quasi un 18% respecte a 2023

Espaitec continua amb l’impuls de la tecnologia i la competitivitat entre el teixit empresarial. El seu objectiu principal és afermar la seua posició com a hub tecnològic de referència i fomentar l’emprenedoria, la innovació i la transferència de coneixement en la societat de la província de Castelló.

El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I fa un seguiment de les empreses vinculades a Espaitec a través d’una sèrie d’indicadors, en els quals es detallen dades relacionades amb la inversió en R+D+i, facturació, ocupabilitat, transferència de coneixement i col·laboració entre universitat i empresa, entre altres aspectes.

Inversió en R+D+i
La inversió en R+D+i de les firmes vinculades a Espaitec ha superat els 5,4 milions d’euros, concretament 5.439.096,25 €, xifra que suposa un increment del 65,83% respecte a les dades obtingudes de les empreses vinculades al Parc en 2023, en els recursos destinats a investigació, desenvolupament i innovació, la finalitat de la qual és millorar els seus processos tecnològics i augmentar la seua competitivitat.

Empreses i facturació
Al tancament de l’exercici 2024, Espaitec comptava amb 46 firmes tecnològiques vinculades al Parc, 31 instal·lades i 15 connectades virtualment a l’ecosistema innovador i tecnològic de la Universitat Jaume I. La facturació total de les empreses instal·lades va ascendir a 111,965.845,30 milions d’euros, incrementant-se respecte a 2023 en 17,61%. Aquesta xifra confirma la resiliència, fortalesa i competitivitat de les empreses d’Espaitec, tenint en compte la conjuntura econòmica internacional durant l’any passat.

Quant als sectors de les 46 empreses vinculades a Espaitec, destaca amb un 50% el de Tecnologies de la Informació i Telecomunicacions (TIC), sector en el qual s’ofereixen tot tipus de serveis, des de solucions basades en blockchain o internet de les coses (IoT), a projectes de digitalització industrial o desenvolupament d’aplicacions. També ressalten els sectors de Serveis Innovadors, empreses que operen en l’àmbit audiovisual o innovació social; el sector de l’Energia i Medi Ambient; Tecnologia Industrial i Biotecnologia i Salut que representa el 10,9%. Finalment, el sector de Materials, Nanotecnologia, Òptica i Electrònica ocupa un 4,3% de l’activitat, al costat de Màrqueting amb un percentatge del 2,2%.

Ocupació i contractació de talent universitari
Un total de 471 persones realitzen la seua activitat professional en les empreses instal·lades, de les quals 333 són homes i 138 dones, i 174 treballadores i treballadors duen a terme tasques d’ocupació qualificada relacionades directament amb investigació, desenvolupament i innovació, el que suposa un 36,94%.

Respecte a la contractació de talent universitari, durant 2024 les companyies vinculades a Espaitec van acollir 91 estudiants en pràctiques curriculars. També cal destacar la contractació de personal graduat de la Universitat Jaume I, amb un total de 76 titulades i titulats que es van unir laboralment a les empreses del Parc.

Expansió: presència nacional i internacional
Quant a la presència de les empreses vinculades al Parc en l’àmbit internacional, cal subratllar que totes les companyies tenen activitat fora d’Espanya. A més, més del 35% de les companyies operen a nivell internacional en els següents països: Mèxic, Panamà, Costa Rica, Xile, Brasil, França, Xile, Argentina, Veneçuela, República Dominicana, Uruguai, Colòmbia, Perú, Estats Units, Japó, Suïssa i Regne Unit. També diverses firmes d’Espaitec compten amb seu principal en països europeus i asiàtics, com Suïssa, Bèlgica i Japó.

Transferència i col·laboració universitat-empresa
En 2024, les empreses vinculades amb Espaitec van col·laborar amb grups d’investigació de la Universitat Jaume I per un import de 700.363 euros, a través de 45 articles 60, contractes d’R+D+i que regulen la col·laboració entre la universitat i el sector empresarial. Les companyies col·laboren amb 11 grups d’investigació de l’UJI, mitjançant contractacions específiques per al desenvolupament de projectes o col·laboracions habituals, així com la col·laboració habitual en activitats organitzades per la Universitat Jaume I, a través de conferències, tallers o classes de màster.

D’altra banda, algunes de les firmes del Parc van crear al costat de la Universitat Jaume I un total de tres càtedres i aules d’empresa. Concretament, les companyies Facsa i Intur de Grup Gimeno van crear la Càtedra FACSA d’Innovació del Cicle Integral de l’Aigua i l’Aula Intur de Turisme, respectivament. Per la seua part, UBE Corporation Europe i l’UJI van fundar la Càtedra UBE de Plàstics Sostenibles.

Col·laboració empresarial
Un aspecte a ressaltar és l’increment de les sinergies generades entre les empreses vinculades al Parc durant els últims anys, tant en la col·laboració entre les companyies d’Espaitec i el Club d’Empreses Castelló Global Program, programa de creixement i acceleració empresarial mitjançant la innovació, i dirigit a les companyies de la província de Castelló, promogut per Espaitec en col·laboració amb la Diputació de Castelló. També la seua presència en plataformes com Innotransfer, iniciativa impulsada per la Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV), que presenta desafiaments tecnològics per a ser resolts per grups d’R+D+i universitaris.

Plans d’igualtat
Un total de 19 empreses del Parc disposen de Pla d’Igualtat en 2024, a través d’una acció negociada entre l’empresa i la representació legal del personal laboral, amb l’objectiu de prendre les mesures necessàries per a facilitar la igualtat d’oportunitats entre dones i homes en les companyies.

A través dels plans d’igualtat, les empreses garanteixen la igualtat de tracte i d’oportunitats i avancen en el seu desenvolupament en l’àmbit de l’organització. Així doncs, es tracta d’implantar un conjunt de polítiques, estratègies, mesures i pràctiques dirigides a promoure la igualtat de gènere i evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre dones i homes.