Castelló es converteix en una ciutat d’investigació en cures

La 28a edició de la Trobada Internacional d’Investigació en Cures arranca avui en la Universitat Jaume I de Castelló, ciutat que l’acull per primera vegada. L’esdeveniment, impulsat anualment per la Unitat d’Investigació en Cures i Serveis de Salut (Investén-ISCIII) de l’Institut de Salut Carlos III, girarà enguany entorn de tres àmbits de gran importància per a la infermeria actual. La transformació de les cures en l’era digital ha tingut cabuda en la sessió d’obertura, en la qual Eduardo Sáenz de Cabezón, presentador del programa de televisió Órbita Laika i professor de la Universitat de La Rioja, realitzarà una particular entrevista amb la ciència, en la qual també participaran Vanesa Zorrilla, de l’Institut de Bioenginyeria de la Universitat Miguel Hernández (IB-UMH), i Federico Juárez, director de la Càtedra d’Intel·ligència Artificial de la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia (UCAM).

Demà, els investigadors José Miguel Morales i Sharlene Salicia Hogan i la directora d’Infermeria del Departament de Salut d’Irlanda, Rachel Kenna, parlaran sobre la Infermeria de Pràctica Avançada en una taula moderada per Víctor M. González Chordá, en la qual s’abordarà el model, impacte, reptes i futur d’aquest àmbit. El tercer pilar sobre el qual pivotarà la trobada tindrà lloc el divendres i versarà sobre els reptes en cures que planteja la soledat no desitjada, gràcies a la conferència de Paul Cann, director executiu de la Iniciativa Global sobre Soledat i Connexió del Regne Unit.

Durant la inauguració, la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha destacat que la celebració de la Trobada Internacional d’Investigació en Cures a l’UJI «s’emmarca en la vocació institucional de posar la ciència i la formació al servei de la ciutadania. I, en aquest cas, significa promoure estratègies que possibiliten la implantació de cures segures i de qualitat que milloren la salut de la població». Alcón ha afirmat que l’UJI és «una universitat compromesa amb la investigació i convençuda que la generació de coneixement és un pilar essencial d’una societat que aspira al benestar de la població». Aquesta capacitat investigadora en l’àmbit de la salut, ha afegit la rectora, es fonamenta «en la col·laboració imprescindible amb hospitals, consorcis, fundacions sanitàries i instituts d’investigació com el Carlos III perquè la ciència que generem transcendisca els límits del campus i de les publicacions científiques».

També hi ha intervingut l’assessora del Secretari d’Estat de Sanitat i coordinadora del Comitè de Cures en Salut, Paloma Calleja, qui ha assegurat que el Ministeri de Sanitat defensa l’ús de la millor evidència disponible per a la millora de la pràctica clínica, així com per al disseny de les polítiques públiques. «L’ús de l’evidència en la planificació sanitària augmenta l’èxit dels programes que són finançats amb recursos públics perquè es basen en les intervencions que han demostrat ser més efectives per a atendre les necessitats de la ciutadania». Calleja ha destacat el treball que el Comitè de Cures en Salut ha realitzat des de la seua creació el mes de maig passat, mitjançant l’elaboració d’un marc estratègic que arreplega com una de les línies prioritàries el suport a la investigació en cures i serveis de salut amb l’objectiu de generar evidència per a les polítiques sanitàries i la pràctica clínica. «Fòrums com la trobada d’Investén-ISCIII permeten dinamitzar, impulsar i compartir aquestes investigacions que són vitals per a la planificació sanitària i per a traslladar la visió de les cures en totes les polítiques», ha afegit.

Per part seua, la directora d’Investén-ISCIII, Teresa Moreno, ha agraït de manera especial la presència d’assistents i ponents tenint en compte les circumstàncies meteorològiques desfavorables. «Amb prop de 30 edicions a la nostra esquena, la Trobada d’Investén-ISCIII és el congrés de referència de la investigació en cures. Som conscients de les dificultats dels últims dies i ens emociona la fidelitat i la bona disposició amb què acudiu cada any que la preparem amb molta feina, dedicació i coordinació amb la seu local».

Aquesta edició està fortament marcada per la DANA del passat 29 d’octubre. En aquest sentit, l’organització ha impulsat diverses accions solidàries per a ajudar les persones damnificades. A més d’un punt d’extracció de sang, Investén-ISCIII i l’UJI han previst un lloc per a realitzar lots de donacions amb les quals es podrà adquirir material i equipament de neteja que s’entregaran a l’Ajuntament de Paiporta a València. Igualment, es proporcionarà informació amb el compte corrent del consistori del municipi per a les aportacions personals.

En paral·lel i com és habitual, s’ha buscat la col·laboració d’entitats locals del tercer sector convidant l’Associació de Famílies Afanias i a l’Associació Síndrome de Down de Castelló a l’esdeveniment.

Col·laboració estreta amb institucions i entitats castellonenques
Les institucions locals i provincials també s’han bolcat amb la celebració de la Trobada Internacional d’Investigació en Cures. En aquest sentit, la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, ha rebut el Comitè Organitzador en la seua seu. També hi col·labora l’Ajuntament de Castelló i la seua regidora de Turisme, Arantxa Miralles, ha explicat que «la capital de la Plana torna a consolidar-se com una ciutat de referència per al turisme de congressos en acollir una cita de gran prestigi com és el Congrés Internacional Investén-ISCIII, l’esdeveniment científic nacional amb major importància de l’àmbit de la infermeria i que enguany tenim el privilegi de celebrar per primera vegada a Castelló». «La nostra ciutat ofereix unes condicions excepcionals per a albergar trobades d’aquesta envergadura, gràcies a la seua ubicació privilegiada, i una variada oferta cultural, gastronòmica i d’oci que atrau cada vegada a més visitants i professionals», ha assenyalat.

La regidora ha subratllat també la importància de rebre un esdeveniment com el Congrés d’Investén-ISCIII, que reuneix experts nacionals i internacionals, no sols per l’impuls econòmic que aporta, sinó també perquè posiciona Castelló com un destí preparat per a acollir esdeveniments d’alt nivell. «Aquest tipus de congressos projecten una imatge actual, accessible i a l’avantguarda en temes de salut de la nostra ciutat, i mostren al món que Castelló compta amb instal·lacions i serveis de primer nivell per a acollir esdeveniments professionals i generar oportunitats d’intercanvi i creixement».