El grup d’investigació de Biomecànica i Ergonomia ha organitzat la I Competició Esportiva Universitària de Mans Protètiques, amb el suport del programa UJILab Innovació, coordinat pel Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica a través de la Càtedra INCREA.
En la competició han participat els equips Daidalonic UPV, de la Universitat Politècnica de València, amb dos dissenys de pròtesis, i UJI-Hand, de la Universitat Jaume I, amb un disseny. Les pròtesis han sigut utilitzades per persones pilot amb una amputació o malformació congènita de membre superior en un circuit amb 14 proves d’agafada d’objectes i activitats de la vida diària, que han hagut de superar en un temps màxim de 15 minuts.
Algunes de les tasques del circuit han sigut voltejar una botella d’aigua d’un litre i mig, agafar un llibre d’una prestatgeria i situar un marcapàgines en l’interior, introduir una clau en un pany i girar la clau per a tancar, obrir un pot, o transportar una bossa amb pes.
Després de realitzar dues rondes del circuit amb cada pròtesi, l’equip guanyador ha sigut UJI-Hand amb 11 proves superades. El segon i tercer lloc ha sigut per a les pròtesis de Daidalonic UPV amb cinc i quatre proves superades.
La jornada, que tenia com a objectiu la posada en comú i divulgació de la tecnologia aplicada al disseny de pròtesi de braç que s’està desenvolupant en les universitats per part d’estudiantat, s’ha tancat amb una presentació dels prototips dels equips i una taula redona en la qual han participat Antonio Pérez González, investigador de l’UJI; Joaquín Cerdà Boluda, investigador de la Universitat Politècnica de València; Carla Maronda, usuària de pròtesi, i Carlos Contreras, d’Ayúdame 3D.
Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i forma part del Pla d’Ocupabilitat i Emprenedoria de l’UJI.