El moviment contra la guerra i el feixisme a la Catalunya i el món dels anys trenta. Una perspectiva transnacional és títol del simposi que avui i demà se celebra a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida (UdL). Organitzat per personal docent i investigador del departament de Geografia, Història i Història de l’Art de la UdL, compta amb historiadores i historiadors especialistes en aquest període del segle XX de la UdL, la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Saragossa (Unizar), El Col·legi de Mèxic i la Universitat Nacional de la Plata (Argentina).
La trobada científica, que s’emmarca en un projecte de recerca de la UdL finançat per l’Institut Català Internacional per la Pau sobre aquest temàtica a Catalunya, aborda el moviment antibel·licista i antifeixista que, durant el període d’entreguerres, es va desenvolupar no només a Catalunya sinó en altres indrets d’Europa i de l’Amèrica llatina. «Davant l’amenaça creixent dels feixismes i la guerra, diversos actors socials i polítics van articular respostes que avui, en un context novament marcat per tensions bèl·liques i l’auge de la ultradreta, resulten d’una gran actualitat», expliquen els organitzadors.
El Simposi, a l’igual que el projecte de recerca en el qual s’inclou, aprofundirà de manera particular en el paper que van jugar les dones en la lluita antimilitarista i antifeixista. Sandra Blasco, de la Universitat de Saragossa, centrarà la seua xerrada de dijous en els discursos, accions i xarxes transnacionals del comitè mundial de dones contra la contra la guerra i el feixisme a Catalunya i la resta de l’Estat. D’altra banda, gairebé totes les sessions del divendres estaran dedicades a elles.
Les historiadores de la URV, Julià Quadrat i Montserrat Duch, expertes en gènere, parlaran respectivament de l’agència dels feminismes catalans de principis del segle XX i del rol de les dones en les guerres tant a Europa com a Amèrica. La jornada es tancarà amb la docent i investigadora argentina, Gisela Manzoni, que pronunciarà la conferència Dones, antimilitarisme i antibel·licisme a Amèrica llatina.
L’esdeveniment també es pot seguir en directe per streaming a través del següent enllaç: https://www.udl.cat/ca/tv