- El cap de l’executiu, Salvador Illa, ha presidit aquesta setmana la presentació de la quarantena de persones expertes que integren el CETIS i elaboraran propostes per a la reforma integral del sistema de protecció social
- La consellera Martínez Bravo ha anunciat el primer encàrrec i objectius de treball de cadascun dels 7 grups que formen part de l’òrgan

El president de la Generalitat, Salvador Illa, acompanyat de la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ha presidit aquesta setmana la presentació del Comitè d’Experts per a la Transformació i la Innovació Social (CETIS), el nou espai de reflexió multidisciplinari i d’assessorament que ha d’impulsar la reforma integral del sistema de protecció social. La trobada va tenir lloc a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, que va acollir a la quarantena de persones de reconegut prestigi que establiran els fonaments per reimaginar, reformar i reforçar els serveis socials a Catalunya. El cap de l’executiu va inaugurar la jornada de treball i va agrair la implicació de totes les persones que formen part de l’òrgan. També hi eren el secretari general del Departament, Raúl Moreno Montaña; la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Teresa Llorens Carbonell, i la secretària d’Afers Socials i Famílies, Carolina Homar Cruz.
“Amb el CETIS, posem coneixement expert, estratègic i rigorós al servei de les polítiques públiques. Apostem per transformar el sistema amb dades, anàlisi i propostes valentes. Innovar en protecció social no és un caprici, sinó una condició imprescindible per garantir drets en societats que canvien molt ràpidament”, va exposar Martínez Bravo. Aquest comitè, que es va posar en marxa el febrer d’aquest mateix any, està liderat per Rosa Alarcón Montañés, presidenta de l’Associació Distonia Catalunya i amb una llarga trajectòria a l’administració i en el món local. L’òrgan compta amb 7 grups de treball vinculats als eixos prioritaris del Departament, i cada grup té una vocalia titular i persones expertes de l’àmbit específic. En total, sumen 40 persones.

“El CETIS no és només reflexió: és sinònim d’eines concretes per inspirar i aterrar reformes reals. Volem passar de la recerca a l’acció. Per a fer-ho, comptem amb experts de perfils diversos, que porten tota una vida dedicada a l’àmbit social. Amb ells, el Govern es dota d’un radar que permetrà identificar noves vulnerabilitats i actuar abans que es cronifiquin”, va destacar la consellera.

Objectius i línies de treball
En les darreres setmanes, les vocalies s’han reunit ja amb els membres del seu grup, així com amb Martínez Bravo i les secretaries i direccions generals del Departament per fixar les prioritats i objectius. En aquest sentit, en la trobada d’aquesta setmana, a més de presentar la composició de l’òrgan, la consellera va explicar al president quines feines ja s’han iniciat i va anunciar el primer encàrrec de cada grup:
- Garantia d’Ingressos i Transformació Digital: Millora de dades i ús de la intel·ligència artificial a l’àmbit social.
- Serveis Socials i Itineraris d’Inclusió: Disseny d’itineraris d’inclusió.
- Infància i Joventut: Prestacions de suport a la infància.
- Envelliment i Cures: Model de cures, foment de l’autonomia i envelliment actiu.
- Pobresa i Sensellarisme: Estratègies davant el sensellarisme.
- Discapacitat i Salut Mental: Personalització dels serveis.
- Migració i Cohesió Social: Governança de les polítiques migratòries a Catalunya.
Cadascun dels grups de treball es reunirà de forma periòdica, tant internament com amb la presidència del Comitè, i després de l’estiu presentarà un primer informe amb recomanacions pràctiques i mesures concretes a adoptar en relació amb aquest primer encàrrec. El document inclourà un resum de les millors pràctiques internacionals, una valoració de la situació actual a Catalunya i propostes d’acció per implementar canvis efectius que siguin avaluables des del rigor científic. A partir, d’aquí, mes a mes, compartiran nous informes que abordaran altres qüestions i reptes del sistema de serveis socials de Catalunya.

L’objectiu del CETIS
La voluntat del CETIS és redefinir el sistema com un pilar fonamental de l’estat del benestar, adaptat als reptes del segle XXI i capaç de donar resposta a les necessitats de la ciutadania al llarg de totes les etapes de la vida. En aquest sentit, el comitè buscarà definir un sistema de protecció social més endreçat, integrat i harmonitzat amb altres administracions.
L’impuls d’aquest òrgan s’emmarca dins de l’estratègia de reforma de l’administració i la millora dels serveis públics encetada pel Govern.