La investigadora Dennis Muñoz, primera persona amb discapacitat visual greu a defensar una tesi doctoral a l’UJI Ha comptat amb el suport de la Unitat de Diversitat i Discapacitat, l’ONCE i la Fundació ONCE

La investigadora Dennis E. Muñoz Ramírez s’ha convertit en la primera persona amb discapacitat visual greu a defensar una tesi doctoral en la Universitat Jaume I de Castelló. La doctoranda del Programa de Doctorat en Economia i Empresa ha comptat amb el suport de la Unitat de Diversitat i Discapacitat de l’UJI (UDD), l’ONCE i la Fundació ONCE, el que ha permès garantir la inclusió en tot el procés de defensa.

L’acompanyament i suport per part de la UDD del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat havia començat ja en la seua etapa com a estudiant de grau, a l’inici del seu recorregut acadèmic en la universitat pública de Castelló (amb ajuda tècnica al professorat o adaptacions en els materials de l’Aula Virtual), sempre amb la cooperació de l’ONCE, amb qui l’UJI treballa des de l’any 1994.

La defensa de la tesi de Dennis Muñoz és la primera que es realitza en el marc del seguiment i suport de la UDD a doctorandes i doctorands. Ha comptat amb recursos tècnics addicionals (per a facilitar la projecció de les diapositives des del dispositiu adaptat de la doctoranda), personal de suport (una persona voluntària ha prestat la seua ajuda), i temps addicional.

A més a més, s’ha facilitat tota la informació necessària per a l’adaptació a aquestes necessitats a l’Escola de Doctorat, el tribunal i els codirectors, per tal de garantir el dret de la doctoranda a realitzar la defensa en condicions de plena igualtat i en línia amb el compromís de la Universitat Jaume I per la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat i la plena inclusió, renovat recentment per l’aprovació del «Pla d’inclusió i no discriminació».

IMPACTE DE LA DIVULGACIÓ SOBRE LA SOSTENIBILITAT EMPRESARIAL

La tesi «Impacto de la divulgación sobre sostenibilidad en la dimensión medioambiental en los informes no financieros de las empresas europeas que utilizan la metodología GRI para su elaboración y publicación» ha sigut dirigida per David Cabedo Semper i José Miguel Tirado Beltrán, del grup d’investigació FACES – Dimensions socials de les finances, l’economia i la comptabilitat de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques.

El treball analitza l’impacte de la divulgació ambiental en els informes no financers d’empreses europees elaborats amb la metodologia GRI (un conjunt de principis i directrius reconeguts internacionalment sobre aspectes de sostenibilitat). Per això, ha examinat els informes d’empreses químiques, energètiques i de serveis elèctrics de l’any 2018 amb una eina d’anàlisi computacional, DICTION, plantejant una mesura de compliment, l’Índex de Divulgació Ambiental (IDA).

Les conclusions indiquen que les empreses divulguen estrictament el que requereix la normativa en un to neutral (ni optimista ni pessimista), encara que el nivell de certesa detectat en el to de la informació dificulta l’avaluació del desenvolupament ambiental i també qüestiona la transparència. A més a més, es detecta una relació positiva i estadísticament significativa entre la divulgació i el risc ambiental de les operacions. La investigació recomana normatives més exigents per a promoure la sostenibilitat i la transparència empresarial.