- L’empresa catalana s’alia amb el Clúster Ambit i el Clúster de l’Audiovisual de Catalunya per impulsar el seu ‘software’, que combina ‘machine learning’ i IA, perquè les parets i el terra d’aquest cub reaccionin en temps real al moviment i al contacte directe de l’usuari
- L’acord sorgeix a partir de l’Open Innovation Challenge organitzat per ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball) durant el congrés Integrated Systems Europe de 2024
- Fins ara, Onionlab dissenyava sistemes i experiències immersives a mida per a cada client; amb el nou sistema podran estandarditzar el procés, fet que la companyia calcula que els generarà un estalvi del 50% del cost de producció
L’empresa catalana Onionlab ha desenvolupat un cub immersiu que permet la interacció directa de l’usuari amb l’ús d’intel·ligència artificial. Aquest sistema, que inclou tecnologia machine learning, IA, 3D i computació espacial, permet que les parets i el terra del cub reaccionin en temps real al moviment de la persona en el seu interior, modificant la projecció que s’hi mostra. La companyia ha tancat un acord amb l’Ambit Cluster, especialitzat en l’interiorisme i l’equipament per a la llar i el contract, i amb el Clúster de l’Audiovisual de Catalunya, per oferir la seva solució tecnològica als professionals del sector durant els propers dos anys.
La col·laboració entre l’empresa i ambdós clústers ha sorgit a partir de l’Open Innovation Challenge que ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea a Catalunya, va organitzar en el marc del congrés Integrated Systems Europe (ISE) de 2024 al pavelló del Govern. La iniciativa connecta grans companyies que han de resoldre reptes de negoci amb empreses emergents que ofereixen solucions disruptives per fer-hi front. Anteriorment, Onionlab havia rebut un ajut de 18.000 euros provinents de la línia Noves Oportunitats de Negoci per a projectes de canvi estructural de l’Agència.
El software, anomenat Oninoff, funciona “a partir de la interconnexió d’uns nodes, un microordinador i una càmera de profunditat que capta el moviment de la persona dins del cub”, segons explica el director d’Onionlab, Aleix Fernández. “Això permet calibrar les coordenades de l’usuari en temps real, fent que les pantalles de les parets i el terra reaccionin segons la seva posició”, detalla. El programar permet que la interacció sigui “directa, sense necessitat de tenir una tauleta o cap altre dispositiu electrònic”, afirma Fernández.
Com a part de l’acord, la primera demostració en públic del cub immersiu amb el software estarà present a la fira d’interiorisme interihotel que organitza Ambit Cluster del 19 al 21 de novembre a Madrid. En aquest sentit, el mànager de Digitalització i Living Lab d’Ambit Cluster, Jaisiel Madrid, assegura que “el sistema d’Onionlab permet ampliar les eines d’inspiració per als interioristes, així com mostrar les propostes dels professionals en espais multisensorials”. Madrid explica que “aquesta tecnologia pot ser molt útil per a professionals del sector i per a cadenes d’hotels i restaurants que vulguin oferir experiències innovadores als seus clients”.
Fins ara, Onionlab fabricava cubs i projeccions immersives a mida per a cada client i espai. “El nou software és el resultat d’anys d’experiència acumulada i ens permet estandaritzar un model, reduint sensiblement els costos de producció i explotació”, diu el director de projectes de l’empresa. Amb l’estandarització del programari, la companyia ja no haurà de crear sistemes d’experiències immersives a mida per a cada client. En aquest sentit, Onionlab estima un estalvi del 50% del cost de compra, i d’un 70% per als clients que vulguin llogar els seus serveis.
Onionlab és una empresa catalana, fundada l’any 2008 i establerta a Barcelona, especialitzada en el disseny, fabricació i instal·lació d’experiències immersives i interactives per a exposicions, esdeveniments i espais culturals. Compta amb 22 treballadors en plantilla i exporta els seus serveis a una quinzena de països d’Europa, Nord-Amèrica i Àsia, entre els quals es troben els Estats Units, la Xina, el Japó, França i Alemanya.
Ambit Cluster és l’entitat que aglutina més de 230 empreses i entitats de tota la cadena de valor del sector de l’interiorisme i l’equipament per a la llar i el contract. Fundat l’any 2006, està establert a La Sénia (Montsià, Tarragona). Per la seva banda, el Clúster de l’Audiovisual de Catalunya integra les principals empreses i institucions que abasteixen la cadena de valor del sector audiovisual, actuant com a columna vertebral de la indústria audiovisual catalana. Totes dues organitzacions formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
Twitter: @empresacat | @treballcat