El professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació Fernando Sánchez Costa lidera l’Observatori de Tendències Socials, creat com a grup interdisciplinari per identificar, analitzar i interpretar les tendències i els fenòmens emergents del món actual, i que ja disposa de la primera publicació de la revista Panorama de tendencias
L’Observatori té el compromís d’aportar una mirada positiva i constructiva del món actual, juntament amb el sentit crític necessari per distingir en cada tendència les seves fortaleses, oportunitats, riscos i debilitats. “Volem saber cap on va la societat, estant a prop de les problemàtiques socials”, explica el director de l’Observatori Fernando Sánchez Costa.
Per contribuir a aquesta divulgació, l’Observatori disposa d’una revista trimestral, Panorama de tendencias, que ja ha publicat el seu primer número sota el títol “El retorn de la ciutat-estat?”, en el qual experts analitzen conceptualment què està passant amb les grans ciutats i arriben a una conclusió clara: Madrid pot convertir-se en una gran capital atlàntica, per la seva relació amb Hispanoamèrica, entre altres factors, i Barcelona pot jugar el paper de ser la gran capital del Mediterrani.
D’aquesta manera, la revista obre el debat i presenta diverses perspectives, gràcies a la col·laboració d’especialistes que suggereixen vies de solució i noves línies de reflexió. El primer número es concep com un monogràfic amb la col·laboració de l’antropòleg Félix Pérez, que parteix del creixement urbà al llarg de la història, passant pel concepte de ciutat global utilitzat per primera vegada el 1991, fins a les conegudes com a megalòpolis. Finalment, l’autor dibuixa les fortaleses i debilitats de Barcelona i Madrid com a ciutats globals, davant de l’esclat d’aquestes grans urbs i destaca alguns indicadors clau per posicionar-les en els rànquings mundials.
Segons Fernando Sánchez Costa, la recerca que es farà des de l’Observatori és multidisciplinària: mèdica, sociològica, econòmica, entre d’altres. A més a més d’investigadors i experts, els números de la revista trimestral següents tindran la col·laboració d’una desena d’alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona, amb la producció de continguts audiovisuals per a la versió digital de la publicació.
“Es tracta d’una manera d’involucrar la comunitat universitària i donar l’oportunitat als estudiants d’entrevistar els experts i investigadors que participaran en la redacció dels números de la revista”, explica Sánchez Costa. En una entrevista a UIC Barcelona, el professor ha pogut avançar la temàtica del número següent; girarà entorn de Barcelona com a capital del Mediterrani, seguint la petja de la primera publicació, donant protagonisme a la Ciutat Comtal.
A l’Observatori de Tendències Socials, també hi haurà jornades de debat, amb la presència de polítics, empresaris i agents del món social i de la cultura, per abordar, precisament, les qüestions que posi sobre la taula l’Observatori. La primera d’aquestes trobades tindrà lloc a la tardor de 2025.
Juntament amb l’Observatori de la Intel·ligència Artificial i les Noves Tecnologies i l’Observatori de Polítiques Familiars, UIC Barcelona té actualment tres observatoris, amb els quals mostra el seu compromís amb la transferència de coneixement, un dels pilars bàsics de la Universitat.