El Servei cientificotècnic (SCT) Laboratori d’Arqueologia de la Universitat de Lleida (UdL) està restaurant, per encàrrec de la Secció d’Arqueologia de l’Ajuntament, un petit «tresor» que ha aparegut al solar on es construirà la futura estació d’autobusos de la ciutat, a l’entorn de l’antiga farinera de La Meta. Es tracta d’una vuitantena de monedes anomenades de billó, fabricades amb un aliatge de plata i coure. Les que s’han pogut netejar fins ara daten de la primera meitat del segle XII, encunyades a l’època d’Alfons I d’Aragó (1104-1134).
Aquests diners de finals de l’Alta Edat Mitjana estaven dins d’una bossa de tela amagada en una petita gerra de ceràmica, que s’ha trencat a l’enderrocar el mur al costat del qual estava enterrada. «En un primer moment, els arqueòlegs de la Paeria van trobar 77 monedes, però després n’han aparegut 3 més», explica la coordinadora tècnica del Laboratori d’Arqueologia de la UdL, Carme Prats.
Les peces que les especialistes de la Universitat de Lleida han pogut desempolsegar fins el moment són iguals a algunes recuperades a l’antic call jueu de Lleida i que va netejar el mateix laboratori. Potser entre les que queden per rentar n’hi ha d’altres datacions, però caldrà esperar. «L’oxidació del coure fa que les peces siguin molt fines i això dificulta la seua restauració», afegeix Prats. El material que ha arribat al laboratori de la UdL inclou les restes del recipient de ceràmica i fragments del teixit de l’antiga bossa.